BOALA PARKINSON AFECTEAZĂ TOT MAI MULŢI TINERI

Distribuie pe:

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, dr. Dafin Mureşanu, citat de descopera.ro, susţine că boala Parkinson, deşi este cunoscută ca suferinţă care afectează persoane cu vârste de peste 65 de ani, este prezentă, tot mai des, la vârste între 40 şi 50 de ani.

„Maladia Parkinson este considerată a doua boală neurodegenerativă ca frecvenţă, după Alzheimer, care afectează, în special, persoane cu vârste de peste 65 de ani. Din nefericire, în ultimii ani, vârsta la care este depistată maladia a scăzut la 40 - 50 de ani, uneori chiar şi la 30 de ani! Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi a căror vârstă depăşeşte 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbaţii sunt mai expuşi, statisticile arătând că prevalenţa bolii este de 1,5 bărbaţi la o femeie.

La nivel mondial, în prezent, sunt diagnosticate cu boala Parkinson aproximativ şase milioane de persoane. Numai în China, există mai mult de 1,7 milioane de persoane cu această afecţiune. În Europa, se estimează că sunt în prezent peste 1,2 milioane de pacienţi cu boala Parkinson, iar numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030.

În România, potrivit ultimelor date, sunt trataţi peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar există un număr mult mai mare de bolnavi, care încă nu au fost diagnosticaţi. Boala Parkinson s-a dovedit a fi mult mai frecventă în rândul sudorilor, medicilor, stomatologilor, profesorilor, avocaţilor, oamenilor de ştiinţă şi preoţilor, iar programatorii au o vârstă mai mică în momentul diagnosticului. Oamenii implicaţi în procesul de fabricaţie şi de transport prezintă un risc mai mic de a dezvolta maladia. Boala Parkinson este mai frecventă în mediul rural, iar agricultorii sunt mai predispuşi la această boală decât vânătorii şi silvicultorii. Există mai mulţi bărbaţi decât femei cu boală Parkinson, însă situaţia diferă foarte mult în funcţe de ţară. Astfel, există un contrast puternic între prevalenţa crescută masculină din Nigeria şi predominanţa feminină din Japonia.

Etiopia are cea mai mică prevalenţă a bolii Parkinson înregistrată în lume (7 cazuri la 100.000 de locuitori). Ţara cu cea mai mare prevalenţă din lume este Albania, cu 800 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cazul de boală Parkinson cu vârsta cea mai mică a fost cel al unei fete de 10 ani din Oklahoma (SUA), care a prezentat primele simptome la numai doi ani. Cu toate acestea, dezvoltarea maladiei la persoanele sub vârsta de 30 de ani este neobişnuită", a declarat dr. Dafin Mureşanu. 

Lasă un comentariu