Moment antologic la Galeria „Deisis" din Palatul Culturii, Târgu-Mureş - Ana Sabina Purcariu

Distribuie pe:

Folclorul urban al scriitorimii spune că adevărata consacrare nu vine din dobândirea unui amărât de premiu Nobel şi nici măcar în urma primirii Premiului Uniunii Scriitorilor din mâna lui Nicolae Manolescu (!), nu, ci doar atunci când vreun librar îţi atrage atenţia că de pe raft se sustrag cărţile cu numele tău pe copertă…

Iar ceva similar, dar în spaţiul picturii, se întâmplă chiar sub ochii noştri în răstimpul în care galeria „Deisis" din Palatul Culturii (cu ieşire spre Piaţa Trandafirilor) găzduieşte creaţiile plasticienei Ana Sabina Purcariu. Deşi nu este prima dată când expozanta este prezentă aici, doar acum s-a întâmplat să se constate multiple încercări de efracţie, ceea ce a condus la instalarea preventivă a unui sistem de alarmă. Deşi nu există un „box office" pentru pictura emergentă, se pare că artista a atins neoficial o asemenea cotă, încât pânzele sale sunt cu adevărat vânate!

Aşa că, ne-am luat şapca, mantaua, lupa şi pipa de Sherlock Holmes şi ne-am dus la faţa locului ca să vedem… picturile, ceea ce finalmente vă recomandăm şi dumneavoastră. Inevitabil, am regăsit mult mai conturată tema de rezistenţă a artistei, cadrul floral natural, dar şi pe cel specific naturii moarte. Ca şi noutăţi se disting armoniile violonistice, rezultate din participarea la o tabără de creaţie la… Reghin, şi interpretările peisagistice ale spaţiului veneţian. Desigur, cum protocolul deschiderii unei galerii necesită investiţii de cele mai diferite naturi, vizitatorul poate găsi aici şi exponate ce fac oarecum teme ale comercialului, dar nu comerţului.

Că este vorba de o întâmplare datorată cuiva, care, auzind o discuţie despre pictorul Toulouse-Lautrec, întreabă la urmă: „Bine, bine, şi până la urmă care echipă a câştigat acel meci de fotbal din campionatul Franţei?", sau nu, un asemenea moment merită semnalat şi, mai ales, nu trebuie să scape din agenda iubitorilor de frumos.

 

Lasă un comentariu