Carnea şi legumele, în topul cheltuielilor românilor

Distribuie pe:

Apropo de prevederile noului Cod Fiscal, TVA-ul redus ne-ar putea lăsa mai mulţi bani în buzunare!

Potrivit unui studiu GfK, alimentele proaspete sunt prezente în două dintre coşuri de cumpărături şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor românilor dedicate consumului casnic pentru produse de larg consum. Carnea, legumele şi fructele sunt, alături de pâine, cele mai cumpărate alimente. Per ansamblu, produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea, legumele şi mezelurile.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), un român consumă aproape 58 de kilograme de carne în fiecare an, din care 8,5 kilograme de carne de pui, 11,8 kilograme de carne de porc, 3,2 kilograme de carne de vită, 12,4 kilograme de preparate din carne, 7,5 kilograme din peşte şi 4,06 kilograme de carne de alt tip. În acest context, reducerea TVA la carne şi produse din carne ar lăsa românilor mai mulţi bani în buzunare. O familie ar putea economisi peste 75 de euro/an dacă s-ar reduce cota TVA pentru carne şi produse din carne, conform calculelor reprezentanţilor din industrie.

De menţionat că proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% în prezent la 9%, începând cu 1 ianuarie 2016. Relaxarea fiscală - spun reprezentanţii mediului de afaceri - ar fi singura şansă a României de a se relansa economic în principal prin creşterea consumului.

Lasă un comentariu