Despăgubirile totale pentru malpraxis, maximum 60 de salarii medii brute pe economie!

Distribuie pe:

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii va fi modificată, în sensul că spitalele de stat şi cele private vor fi obligate să încheie poliţe de asigurare pentru prejudiciile produse pacienţilor din cauza condiţiilor neadecvate.

Astfel, în cazurile de malpraxis, societăţile de asigurări vor oferi despăgubiri, atât pentru medici, cât şi pentru spitale, acoperind prejudiciul patrimonial şi cel moral solicitat de pacient (sau de moştenitorii acestuia, în caz de deces) ori stabilit de instanţele judecătoreşti.

Suma totală solicitată ca despăgubire de malpraxis, inclusiv daunele morale, nu poate depăşi valoarea a 60 de câştiguri salariale medii brute pe economie, la valoarea din anul în care s-a produs prejudiciul. Pentru a beneficia de acoperirea prejudiciului, pacienţii trebuie să ceară despăgubiri în cel mult 12 luni de la producere sau de la data la care a fost constatată apariţia acestuia. Noile prevederi stabilesc că actele de malpraxis se vor prescrie în termen de un an (faţă de 3 ani, în prezent) de la producerea prejudiciului, exceptând infracţiunile.

O altă modificare se referă la împărţirea responsabilităţilor între medic şi spital: „Erorile medicilor vor fi judecate în funcţie de condiţiile, corespunzătoare sau nu de muncă, prin eliminarea responsabilităţii directe a acestora, atunci când malpraxisul s-a produs din cauza dotărilor insuficiente, condiţiilor improprii de muncă, infecţiilor intraspitaliceşti sau a viciilor ascunse ale dispozitivelor medicale", se precizează în motivarea actului normativ.

Totodată, reglementările propuse includ şi informaţii care trebuie trecute în acordul scris, necesar atunci când pacienţii sunt supuşi la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament cu potenţial de risc, document al cărui model va fi stabilit de Ministerul Sănătăţii. Informaţiile sunt necesare pentru ca asiguratorii să nu mai poată contesta acordul scris pe motive procedurale şi să refuze plata despăgubirilor de malpraxis, aşa cum se întâmplă, uneori, în prezent.

Important! Despăgubirile de malpraxis vor putea fi stabilite şi pe cale amiabilă, în urma unei negocieri între pacient (sau succesorii acestuia) şi societatea de asigurare, prin apelarea la un mediator autorizat.

Deocamdată, modificările au fost adoptate doar de Senat, urmând să devină aplicabile după votul din Camera Deputaţilor, promulgarea de către preşedintele României şi publicarea lor în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu