Impozitul pe venitul agricol scade în cazul unor calamități naturale!

Distribuie pe:

În cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile, care pot fi asimilate dezastrelor naturale (înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta sau pagube produse de animalele sălbatice) și care afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale sau animale deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 54/2015 pentru completarea art. 73 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 198, din data de 25 martie 2015.

Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face la cererea persoanelor fizice (asocierilor fără personalitate juridică), care desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, de către o comisie numită prin ordin al prefectului județului, la propunerea directorului executiv al direcției agricole județene. Pe plan local, comisia este formată dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un reprezentant al direcției agricole județene și un reprezentant al direcției generale regionale a finanțelor publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Lasă un comentariu