Pe lângă cererea unor sume alocate de la bugetul local pentru organizarea diferitelor activități culturale, de la Zilele Culturii Germane - 2015, Festivalul Național de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineret „Vocea Cetății" Sighișoara, ediția a II-a, aprobarea organizării Festivalului Local Interetnic „Ce mică-i vacanța mare" sau organizarea evenimen-tului cultural „Turnirul Scriitorilor", un alt palier al hotărârilor de Consiliu Local viza scutiri la plata impozitului pe clădirile diferitelor fundații și asociații.
Dar ceea ce ridică cu adevărat unele obiecțiuni este de departe adresa emisă de Saubermacher Group - SC Schuster Ecosal - societate de salubritate, trecută pe ordinea de zi ca proiect de hotărâre privind situațiile litigioase existente în contradictoriu cu această societate. Din neant, a apărut pe masa consilierilor locali o foaie tip adresă, emisă de societatea de salubritate prin care cu o notă de luare aminte își exprimă punctul de vedere cu privire la acel deschis diferend ajuns în justiție, prin care municipalitatea dorește rezilierea acelui contract păgubos pentru oraș, unii dintre consilieri votând împotriva acestui fel de intervenție în forță, pe motivul neaducerii la cunoștința consilierilor a contractului-cadru dintre Consiliul local și societatea de salubrizare mai sus menționată, majoritatea celor din Consiliu local votând pentru continuarea formelor de reziliere în justiție.
În acel înscris, se face referire la clauzele contractuale în avantajul societății, spunându-se, printre altele: „Nu înțelegem motivația reprezentanților Primăriei, care doresc a rezilia un contract de operare a depozitului, când este clar că acest lucru va împovăra bugetul local cu suma de 7.659.776,93 lei (aproximativ 1, 700.000 euro cu TVA), sumă care a fost investită în celula 3 de către societatea noastră. Conform contractelor, subscrisa este singura îndreptățită a recupera investiția realizată". Pe tema acestui diferend, ajuns în instanță, unii și-au arătat nemulțumirea pe seama unor derapaje greu de explicat: se aduc din afară de județul Mureș, la depozitul de la Sighișoara, deșeuri în mod abuziv cu aprobarea SC Schuster Ecosal, peste 50%, dacă din totalul deșeurilor menajere depozitate se ridică undeva la 4870 tone pe lună.
Din Sighișoara și localitățile limitrofe în drept să depoziteze colectează circa 2200 tone, restul de gunoi menajer vine din exterior chiar și din Ploiești sau Brașov și din te miri ce localitate din țară. Consilierul Ionel Gavrilă spune: „Dacă mergem înainte în acest ritm ascendent, va fi o catastrofă, atât pentru depozitul din Sighișoara, cât și pentru mediul înconjurător, afectând întreaga zonă, inclusiv orașul, Sighișoara ajungând, dintr-un depozit viabil, ecologic, ce putea să primească deșeu menajer încă mulți zeci de ani din localitățile învecinate, tributară depozitului din Sânpaul, și nu știm cu ce prețuri se va face un astfel de serviciu". De fapt, se vede ca „Făt Hidos" din poveste, din zi în zi, creșterea depozitului de gunoi rivalizând, ca înălțime, cu Hula Daneșului din apropiere. Cert, nu se respectă prevederile din caietul de sarcini în care este prevăzut că niciun kilogram de gunoi menajer nu se depozitează fără a fi trecut prin Stația de sortare. Mai mult, tot în acel Caiet de sarcini este stipulat că nu se poate aduce gunoi menajer din alte părți pentru depozitare, fără aprobarea nemijlocită a Consiliului local. Chiar când încerc să finalizez acest material de presă, ca ultimă știre, au fost chemați pompierii pentru a stinge un incendiu provocat din neglijență sau poate voit de vreo mână rău intenționată, în chiar apropierea de Stația de sortare deșeu menajer, unde gunoaiele deșertate de-a valma ar trebui să îngrozească orice instituție sau inspector de protecție a mediului.
Dar cum și acolo lucrurile sunt aranjate politic, nu ai să vezi o asemenea coercitivă măsură, ceea ce te face să crezi că în mare parte totul e cumpărabil, totul are un preț, chiar și pet-urile scoase din groapa de gunoi. Vedem nenumărați copii ce-și duc veacul pe dealul de gunoi, fără a mai merge la școală, ci doar făcând rocada, în unele zile transformându-se în cerșetori care iau cu asalt orașul și porțile cetății, de am ajuns de pomină în întreaga Europă, din cauza câinilor și a cohortelor de cerșetori.