Caniculara vară s-a estins și în prima lună de toamnă

Distribuie pe:

Ultima lună de vară, respectiv luna august, a fost caldă, la stațiile meteorologice din județul Mureș, temperaturile medii lunare atingând valoarea de 22o C, cu 2.5o C mai mult față de media multianuală. Astfel, luna august s-a situat pe locul 5 între anii cel mai calzi. Precipitațiile în luna august au căzut mai multe decât normal (60-70 de l/m2), dar distribuția temporală a fost foarte neuniformă. A plouat numai în 4-5 zile.

Sintetizând pe cele trei luni: iunie - iulie - august, adică în perioada verii a anului 2015, temperatura medie a aerului a atins valoarea de 21o C, aproape cu 2o C mai cald decât normal. Numai vara anului 2012 a fost mai caldă. Regimul pluviometric al verii s-a apropiat de normal, dar distribuția temporală a fost neuniformă. În 14-15 zile au căzut precipitații mai semnificative, dar nedistribuirea lor corespunzătoare a permis instalarea secetei, care a avut efect negativ asupra producției de legume și fructe.

Vara s-a extins și în luna septembrie, când au fost două valuri de căldură propagate dinspre nordul Africii. Primul a început deja din ultimele zile ale lunii august și s-a menținut pe teritoriul României până pe 5 septembrie. Astfel, în fiecare zi, temperatura aerului a urcat până la 30o C. Chiar primele 2 zile au fost caniculare înregistrând temperaturi până la 35o C. Acest val de căldură a fost urmat de o răcire accentuată, cu o scăderea temperaturilor cu 10o C de la o zi la alta. Al doilea val de căldură a sosit în mijlocul lunii, care, iarăși, a fost urmat de o răcire accentuată, amândouă răciri fiind datorate unor sisteme frontale bine dezvoltate din nordul până în sudul Europei. Din cauza celor două valuri de căldură, temperatura medie a fost în general cu 3o C mai ridicată față de media multianuală, iar la majoritatea staților meteorologice din județul Mureș au fost depășite nu numai maximele zilnice, dar și maximele lunare pentru septembrie. Maximele zilnice au fost depășite în 10 zile, 5 în timpul primului val de căldură (1-5 septembrie), și încă 5 zile, în timpul celui de-al doilea val de căldură (16-20 septembrie). Temperaturile maxime ale lunii septembrie la multe stații au fost mai ridicate față de maximele din august, ceea ce înseamnă că în multe locuri temperaturile maxime ale anului 2015 s-au înregistrat în timpul toamnei calendaristice. Deși au fost perioade cu zile mai reci, cum au fost ultimele 4 zile, când temperatura aerului abia a urcat la 13-15o C, luna septembrie a fost a 5-a cea mai caldă lună din ultimii 65 de ani. Cum amândouă valuri de căldură au fost urmate de sisteme frontale, au generat cicloni mediteraneeni, care au adus mase de aer mult mai umede, rezultând ploi moderate (izolat chiar torențiale). Cantitățile de precipitații au fost, în general, cu mult peste valorile multianuale, la unele stații meteorologice chiar dublu față de cantitățile obișnuite pentru luna septembrie. Luna octombrie a debutat cu o vreme normală pentru această perioadă cu maximă zilnice între 19-22o C și cu puține ploi.

Vremea a intrat într-un proces de răcire. Astfel, sfârșitul de săptămână și prima parte a săptămânii viitoare va fi rece pentru această dată, în urma pătrunderii a unei masei de aer polar deasupra României dinspre Nord. Temperaturile maxime de 14-15o C care s-au înregistrat în cursul zilei de vineri în județul Mureș vor scădea treptat. Duminică mercurul termometrului abia urcă până la 10o C, iar luni-marți temperatura aerului va scădea accentuat. Vor fi numai 6-7o C și nopțile devin mai reci. Temperatura minimă în timpul nopții la începutul săptămânii viitoare va ajunge spre 0o C. Pe lângă frig mai vin și precipitații. Începând de sâmbătă noaptea, va continua să plouă, duminică și luni. În zona montană vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mai mari vor fi și ninsori.

Vremea rece se va ameliora către sfârșitul săptămânii viitoare. Conform estimărilor meteorologice sezoniere pentru luniile următoare, inclusiv pentru luna octombrie, trebuie să ne așteptăm la o vreme normală termic și la cantități de precipitații ușor mai ridicate decât cele multianuanuale. Astfel, în continuare, toamna va fi caracterizată de o alternanță, datorită circulațiilor rapide. Perioade mai calde, apoi mai reci și cu ploi temporare câteva zile în continuu. Dar, mai sperăm și la ,,vara boabelor" cu o perioadă scurtă, în cursul lunii octombrie.

Lasă un comentariu