Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Adevărul adevărat e numai în Dumnezeu şi în inima neamurilor. În Dumnezeu e absolut; în inima neamului e în măsura în care această inimă se pune de acord cu voia Dumnezeiască, devenind oglindă unde se reflectă lumina de sus. Cine vrea să mărturisească adevărul trebuie mai întâi să-l găsească, şi nu-l poate găsi decât în aceste două izvoare, care, în esenţă, se reduc la unul singur: Dumnezeu".

Nichifor Crainic (1889-1972), teolog, scriitor, poet, ziarist, politician, editor, filosof (gânditor al curentului gândirist) şi profesor universitar. Pe plan politic s-a plasat la extrema dreaptă a spectrului politic şi a fost adeptul tendinţelor tradiţionaliste religioase, susţinând că România trebuie să rămână credincioasă moştenirii spirituale creştin-ortodoxe. În 4 iunie 1945, a fost condamnat în lipsă la detenţie grea pe viaţă. Şi-a luat doctoratul în filosofie la Viena. În 1940 este ales membru al Academiei Române şi reconfimat post-mortem în 1994. A fost Secretar General în Ministerul Culturii pe vremea Mareşalului Antonescu. A publicat în diferite publicaţii: Ramuri, Luceafărul, Drum Drept, Flacăra, Dacia, Transilvania, Cuget Românesc ş.a. A primit numeroase premii şi distincţii printre care: Laureat al Premiului Naţional pentru poezie, şi Doctor Honoris Causa, al Universităţii din Viena (1940).

***

„Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul şi asemănarea sa, iar omul i-a întors acest favor".

Frank Wedekind (1864-1918), celebru dramaturg german. Piesele sale critică de obicei atitudinile burgheze ale epocii, îndeosebi faţă de sex. A exersat evoluţia teatrului epic. Cea mai cunoscută operă a sa este „Deşteptarea primăverii". Multe din piesele sale au fost traduse de Simion Danilă şi publicate în editura Univers în 1982.

***

„Dumnezeu este sufletul întregii naturi, el nu este afară, ci înăuntrul ei, natura este, cu alte cuvinte, însufleţită şi divină".

Gustav Theodor Fechner (1801-1887), a fost medic, fizician, profesor, psiholog, mai târziu întemeietor al psihologiei experimentale şi psihofizicii. El a inspirat mulţi oameni de ştiinţă şi filosofi de-a lungul marilor secole. S-a preocupat şi de perfecţionarea legilor lui Ohm, efectuând diverse cercetări în domeniul electricităţii, îmbunătăţind electroscopul lui Bohnenberg.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu