ÎN CURÂND, VOM PUTEA VEDEA ÎN ÎNTUNERIC TOTAL

Distribuie pe:

O echipă americană de cercetători de la „Science for the Masses", California, citată de descopera.ro, susţine că a descoperit o metodă care le permite oamenilor să vadă foarte bine în întuneric. Savanţii i-au indus unui voluntar abilitatea de a vedea la o distanţă de peste 50 de metri, în întuneric total, pentru mai multe ore.

„În experimentul nostru, am folosit o soluţie numită Chlorin e6 (Ce6), ce se găseşte în organismul unor specii de peşti care trăiesc la mare adâncime şi care are proprietăţi de amplificare a luminii, utilizată şi în cercetarea pentru tratamente împotriva cancerului. După ce am combinat Ce6 cu insulină şi o soluţie salină, am obţinut o soluţie care poate creşte acuitatea vizuală în condiţii de lumină foarte slabă.

Riscul ca substanţele toxice să fie absorbite prin piele fac din această soluţie un lucru ce trebuie manipulat cu multă grijă. Astfel, nu este deloc recomandat ca oamenii să încerce să efectueze această procedură singuri, acasă. În plus, avertizăm că procedura nu este una medicală, nu este testată şi nu are aprobare pentru a fi folosită, pentru că nu se cunosc efectele adverse şi pe termen lung.

În cadrul experimentului nostru, lichidul a fost picurat în sacii conjuctivali ai ochilor unuia dintre cercetătorii voluntari - Gabriel Licina -, iar de acolo soluţia a ajuns la retină. La început, soluţia a făcut ca ochii lui Licina să se înnegrească, înainte de a fi absorbită în câteva secunde şi ochii să revină la culoarea naturală. Pentru a reduce potenţialul de expunere la lumină foarte puternică, Gabriel Licina a primit lentile de contact negre. În decurs de o oră, vederea sa s-a îmbunătăţit în mod simţitor, în condiţii de lumină slabă. Pentru a testa efectele soluţiei asupra vederii, Licina şi alte patru persoane care nu primiseră substanţa au fost duşi într-o zonă întunecată.

Voluntarii au fost rugaţi să identifice, în întuneric, o serie de simboluri, fie în mişcare, fie stând pe loc, şi să depisteze oamenii care se mişcau într-un pâlc de pădure. Licina, care primise Ce6, a recunoscut în mod constant simboluri care nu păreau să fie vizibile pentru ceilalţi subiecţi şi a identificat în mod corect toate semnele din depărtare. El a reuşit să distingă oameni alergând printre copaci, în condiţii de întuneric, pe întreaga durată a experimentului.

După 20 de zile de la aplicarea soluţiei, nu au apărut efecte secundare detectabile, însă este nevoie de mai multe teste, deşi primele rezultate arată că tehnica poate furniza amplificarea luminii slabe, în interiorul ochiului uman", explică oamenii de ştiinţă.

Lasă un comentariu