ZIUA PĂCĂLELILOR

Distribuie pe:

Aşteptată cu nerăbdare de copii, dar nu numai, ziua de 1 aprilie, cunoscută sub numele de ziua păcălelilor, oferă tuturor celor interesaţi un pretext pentru a organiza farse, sub orice formă, fără a avea de regulă consecinţa supărării subiectului păcălit. La noi în ţară, această zi a început să fie sărbătorită din secolul XlX, deşi, în Europa, Ziua Păcălelilor a pătruns în secolul XVl, odată cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. În vechiul calendar, Anul Nou se sărbătorea pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie, fapt ce a determinat ca în perioada de adaptare unii oameni să continue să sărbătorească venirea unui nou an la data de 1 aprilie, fiind numiţi „nebuni de aprilie". Legat de acest lucru, primele farse cunoscute în istoria zilei de 1 aprilie sunt cele în care se trimiteau felicitări de Anul Nou, pe data de 1 aprilie. Cu toate acestea, înainte de apariţia unei astfel de zile, la romani, se sărbătorea, odată cu venirea primăverii, la data de 25 martie, festivalul cunoscut sub numele Hilaria, sau, în epoca medievală, la data de 28 decembrie, Festinul Proştilor. Din acest motiv, în unele ţări din America Latină, ziua păcălelilor are loc în 28 decembrie, purtând denumirea de Ziua celor naivi.

Ziua păcălelilor a apărut prima dată în Europa, răspândindu-se apoi rapid pe întreg globul. Umorul l-a ajutat pe om să treacă prin cele mai grele încercări ale vieţii, aşa încât noua formă pe care a îmbrăcat-o nu a făcut decât să consolideze relaţiile interumane, având în vedere că ele sunt adresate persoanelor apropiate, prietenilor şi cunoscuţilor. În hora păcălelilor s-a lăsat atrasă şi media, în unele ţări, televiziuni şi publicaţii de prestigiu lansând zvonuri false care au debusolat pur şi simplu cetăţenii pentru o perioadă cuprinsă între una şi două zile, în funcţie de perioada rezervată farselor în fiecare ţară. În unele ţări, s-a păstrat chiar şi obiceiul specific Anului Nou de a împărţi cadouri, acestea fiind de această dată oferite celor păcăliţi. Caracterul farselor de 1 aprilie este unul nonviolent, nevinovat şi nu este menit să supere persoana căreia i se pregătesc. În România, se spune chiar că nu ai voie să păcăleşti pe nimeni după ora 12, pentru că, altfel, îţi va merge prost tot anul.

Să nu uităm totuşi că sunt şi multe persoane care nu gustă glumele, care ignoră tematica zilei de 1 aprilie şi care nu reacţionează la farse pe măsura aşteptărilor. Aşadar, păcălelile trebuie alese cu grijă, aşa cum trebuie aleşi şi subiecţii lor. De regulă, farsele de 1 aprilie nu numai că sunt aşteptate, ci sunt şi anticipate. Cele mai reuşite sunt cele care surprind şi au efectul scontat. Prin urmare, dacă veţi face obiectul unei farse, fie că vă place sau nu, nu uitaţi că păcăleala este un obicei străvechi care are şi semnificaţia bucuriei sosirii primăverii, printre altele, aşa că nu e cazul să vă supăraţi pe protagonişti. Doar amuzaţi-vă şi apreciaţi că însemnaţi ceva pentru cei care au simţit nevoia să vă păcălească.

Lasă un comentariu