Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„CONŞTIINŢA!" - „INSTINCT DUMNEZEIESC, VOCE NEMURITOARE CEREASCĂ, CĂLĂUZĂ SIGURĂ A UNEI FIINŢE NEŞTIUTOARE ŞI MĂRGINITĂ, DAR INTELIGENTĂ ŞI LIBERĂ; JUDECĂTOR FĂRĂ GREŞ AL BINELUI ŞI RĂULUI, CARE FACE PE OM ASEMENEA LUI DUMNEZEU, TU ÎL FACI SĂ ÎNFĂPTUIASCĂ CEEA CE ESTE MORAL! FĂRĂ TINE NU SIMT ÎN MINE NIMIC, CARE SĂ MĂ RIDICE DEASUPRA DOBITOACELOR".

Jean - Jacques Rousseau (1712-1778), a fost un filosof francez de origine genoveză, scriitor şi compozitor, unul din cei mai iluştri gânditori ai iluminismului. A influenţat hotărâtor, alături de Voltaire şi Diderot, spiritul revoluţionar, principiile de drept şi conştiinţa socială a epocii; ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluţia franceză din 1789. Moare în 1778 şi este înmormântat pe o insulă artificială de pe domeniul marchizului Giradin, iar în anul 1794, osemintele lui au fost duse la Pantheon, unde se odihnesc şi astăzi.

***

„OMUL TREBUIE SĂ FIE NOBIL, BUN, MILOSTIV ŞI SĂ LUCREZE FĂRĂ ÎNCETARE CEEA CE ESTE DREPT ŞI FOLOSITOR. SĂ CAUTE SĂ FIE ICOANĂ A CELOR DUMNEZEIEŞTI, PE CARE LE PRESIMŢIM".

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), poet german, ilustru gânditor şi om de ştiinţă, unul dintre cele mai de seamă personalităţi ale culturii universale. Primeşte o cultură religioasă luterană, lecturează de timpuriu Biblia şi participă la slujbele duminicale. În anul 1808 a fost decorat de Napoleon cu Crucea Legiunii de Onoare, fiind întâmpinat cu cuvintele: „IATĂ, UN OM!". A murit de pneumonie, iar ultimele lui cuvinte au fost: „MAI MULTĂ LUMINĂ".

***

„OPREŞTE, DOAMNE, TRECEREA! ŞTIU CĂ UNDE NU E MOARTE NU E NICI IUBIRE ŞI, TOTUŞI, TE ROG: OPREŞTE , DOAMNE, CEASORNICUL CU CARE NE MĂSORI DESTRĂMAREA".

Lucian Blaga (1895-1961). a fost filosof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat român. Există zvonuri că, la iniţiativa lui Mircea Eliade, ar fi fost propus de către Rosa de Conta şi criticul Basil Munteanu pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. A decedat la 6 mai 1961, în Cluj, şi a fost înmormântat în ziua sa de naştere, 9 mai, în cimitirul de la Lancrăm.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu