Cum aşa?! Păi, nu este flotă când este vorba de navele maritime ale unor societăţi navale, ale armatorilor particulari sau ale unor persoane fizice, compuse din nave cargo, transcontainiere, petroliere, mineraliere, aflate pe toate mările şi oceanele!
Deci, dosarele ajunse pe mesele procurorilor nu pot primi titlul de „dosarele flotei", pentru că flotă sau flotila, cuvântul, se aplică numai la navele maritime sau fluviale ale ţărilor care au litoral maritim sau oceanic, deservite de marina militară a ţărilor respective. Dosarele de infracţiuni navale, conform dreptului internaţional, ţin de alte acte normative ale ţărilor riverane.
Flota este compusă din nave construite special în scop militar sau de protecţia şi paza litoralului propriu şi se compune, în general, din nave de mare tonaj şi arme de luptă pentru scopul folosit: crucişătoare, distrugătoare, torpiloare, portavioane, fregate, nave de invazie, nave puitoare de mine, nave dragoare, nave de alimentare cu combustibil şi cu muniţie, submarine, bastioane, nave de dragaj marin, iar la fluvii _ vedete rapide, monitoare şi puitoare de mine sau dragaje.
Ca exemple, avem flotele Statelor Unite ale Americii din Atlantic, Pacific, Mediterana, Oceanul Indian, mările Chinei şi Japoniei, apoi flotele URSS (Rusiei), din mările Neagră, Caspică, Baltică, Albă, Atlanticului de Nord, şi calea nordică polară, dar şi alte flote.