1 APRILIE - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PĂSĂRILOR

Distribuie pe:

Păsările l-au fascinat pe om încă de la începuturile civilizaţiei. Libertatea şi eleganţa zborului l-au făcut să devină invidios şi să-şi dorească să împărtăşească din experienţa înălţimilor, chiar cu riscul vieţii. Ziua Păsărilor a fost aleasă la data de 1 aprilie întrucât această perioadă marchează începutul migraţiei de primăvară. Acest eveniment ecologic a depăşit un centenar de la prima celebrare, care a avut loc în anul 1906 ca urmare a semnării Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor. În România, această sărbătoare a făcut primii paşi în perioada dintre cele două războaie şi a fost reînviată în anul 1993 de către Societatea Ornitologică Română, cea care veghează ca în fiecare an această zi să primească importanţa cuvenită în calendarul evenimentelor ecologice din ţara noastră.

Oamenii au învăţat de la păsări să zboare, să cânte, iar frumuseţea penajului lor a constituit o sursă permanentă de inspiraţie artistică. Din păcate, mulţi nu ştiu cum să le protejeze şi să le asigure un habitat neafectat, astfel încât să ne bucure cât mai mult existenţa. La Târgu- Mureş există un centru de reabilitare al păsărilor, dedicat tratării şi îngrijirii păsărilor accidentate sau bolnave, cu scopul introducerii lor în natură, ceea ce ne onorează şi ne motivează să depunem eforturi pentru a eradica lipsa de informare şi de interes a publicului larg pentru protejarea naturii şi a speciilor sălbatice de păsări. În unele ţări, ciripitul păsărilor a devenit o terapie folosită în clinicile de sănătate. Trilurile pline de bucurie se spune că provoacă o stare de încântare curativă care poate înlocui cel mai eficient medicament, iar vibraţiile emise înlătură durerile de cap, de articulaţii şi de inimă. Acesta era şi motivul pentru care, în vremuri străvechi, în colivii aurite erau crescute păsări cărora le era încredinţată starea de sănătate a unor capete încoronate. Pe de altă parte, în alte zone ale globului, sunt crescuţi papagali însoţitori pentru persoanele nevăzătoare, un proiect cu rezultate pozitive, care începe să se extindă, oferind valenţe noi unui domeniu din ce în ce mai important, numit bioacustica.

Ziua Mondială a Păsărilor este un bun prilej pentru informarea opiniei publice asupra faptului că aproape 12% din cele peste 10.000 de specii de păsări din lume sunt în pericol să dispară în următorul secol, supravieţuirea lor fiind legată în mod direct de acţiunile oamenilor legate de conservarea mediului înconjurător. Odată cu venirea primăverii, ne vom putea bucura cu întreaga noastră fiinţă de revenirea păsărilor călătoare, de cântecele lor tămăduitoare, fără să uităm însă că de acţiunile noastre depinde ca păsările şi habitatul lor să nu fie în pericol şi să nu le pierdem iremediabil.

Lasă un comentariu