BIJUTERII MUZICALE PE SCENA CASEI DE CULTURĂ „MIHAI EMINESCU" DIN TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

După cum era de aşteptat, în aroma profundă a cozonacilor, a cadourilor speciale şi felicitări, expresii de generozitate şi sentimente magice de bucurie, spre împlinirea noastră spirituală, primăvara aceasta, înaintea Sfintelor Paşti, duminică, 29 martie, de la ora 17, în exuberanţa florilor acestui anotimp, scena Casei de Cultură „Mihai Eminescu" din Târnăveni a fost impecabil împodobită pentru găzduirea unui spectacol cu adevărat somptuos, concertul de pricesne „Din Sulflet de Creştin", un simbol al speranţei prin Dumnezeu pentru o lume mai bună şi pacifistă în clocotul evenimentelor interne şi internaţionale tot mai îngrijorătoare. Bijuteriile spectacolului au fost, fără nicio îndoială, melodiile şi interpreţii fără egal, artişti profesionişti şi amatori veniţi de pretutindeni, ca întotdeauna cu multă plăcere la Târnăveni, încărcând cu emoţie şi bucurie spectatorii care au umplut sala până la refuz.

Semnificativ în viaţa creştinului, a Postului Paştelui, într-o lume sufocată de răutate, de rapacitate şi egoism „ăst încâlcit al vieţii nod", un concert cu tematică profund religioasă este important şi indispensabil, îmbinat cu tradiţiile şi obiceiurile noastre care se transmit de la o generaţie la alta, fără să uităm originea lor, fapt benefic societăţii prin artă ce-i „oglinda firii", oglinda vieţii. Ce falnic şi minunat e portul românesc, frumos ca un înger în fapte şi ca un zeu în năzuinţele lui, podoaba inimii în această ţară, grădina Maicii Domnului, cu păstrarea datinilor de peste timp pe plaiurile noastre mioritice. Pe acest pământ străbun înaintaşii noştri făuritori ai istoriei şi păstrători ai credinţei au luptat împotriva pericolelor de tot felul pentru: credinţă, lege şi moşie, familie, şcoală şi Biserică, cu suferinţa răbdării şi cu tăcerea înţelepciunii. Pricesnele, muzica religioasă, slăvindu-L pe Dumnezeu, grai al pâinii, formează un preţios tezaur, depozit sacru în slujirea fără menajamente a naţiei pe pământul frământat de sânge şi lacrimi lăsat de generaţiile trecute, cea mai scumpă moştenire spirituală a strămoşilor pentru omul credincios. Urcăm scara aceasta nesfârşită a trăirilor împreună cu artiştii care s-au întrecut pe ei înşişi, în direcţia marilor valori, fideli, tenace actului de cultură. Shakespeare crede că prin artă, iubire şi vis putem salva omul, frumosul, ca într-o oglindă, într-un vers, sonet, într-o replică tablou, statuie sau rugăciune.

În deschiderea acestui minunat concert, cunoscutul prezentator şi realizator, acelaşi şi acelaşi, Ioan Burdulea, în limbajul lui elegant, a dat cuvântul primarului municipiului Sorin Megheşan, şi apoi părintelui protopop Sergiu Dumitru, care au vorbit despre semnificaţia Sărbătorilor Pascale într-un oraş avid şi însetat permanent de cultură,

minunându-se de sala arhiplină de entuziaşti iubitori de pricesne, folclor şi frumos, mulţumindu-le pentru prezenţă.

Concertul a fost organizat de către postul de televiziune TV-AŞ în colaborare cu primăria municipiului Târnăveni, la nivelul tuturor exigenţelor. Pe scena Casei de Cultură au evoluat formaţii şi interpreţi de mare prestigiu, corul preoţesc al Protopopiatului Ortodox din Târnăveni, dirijat de către prof. Andrei Ilie, impus ca o formaţie de elită, care a probat calitatea sa în lucrări de literatură muzicală românească şi universală în mod special cel religios, grupul vocal mixt reunit „Stejarul Daneş" cu 40 de cântăreţi (cinste primarului Nicolae Mosora), grupul vocal mixt „Dor de pe Târnave" Cetatea de Baltă, corul bisericii ortodoxe Adămuş, dirijat de acelaşi profesor Andrei Ilie, Dorina Oprea, Leontina Pop, Dorina Grad, Ionuţ Lângă, Mihaela şi Ciprian Istrate, Ina Todoran, Livia Harpa, Livia Sorlea, Maria Neag, Sorin Pantea.

Aceşti artişti, ca întotdeauna, s-au remarcat prin mesajul literar-

artistic atât de sugestiv, modul în care percep să-şi aleagă şi să interpreteze lumina fiecărei piese aduse în faţa publicului, bucuria, munca şi satisfacţiile, dreptul la dragoste, la memorie şi neuitare. Le purtăm respect şi stimă în exuberanţa timpului şi existenţei vocilor, talentului şi harului cu care ne îmbogăţesc sufletele. Preţuirea şi prietenia publicului din Târnăveni faţă de aceşti artişti s-a clădit şi va rămâne în memoria fiecăruia pe sentimentul aprecierii la splendoarea fiecărei piese aduse pe scenă. Prin generozitatea Primăriei şi a primarului, mare iubitor de cultură, fiecărui grup artistic, fiecărui interpret, ca semn de respect şi preţuire, i s-a oferit câte un buchet de flori, în ritmul unor puternice aplauze şi desfătare a spectatorilor. Concertul a fost transmis în direct de către postul de televiziune TV-AŞ în 4 judeţe ale ţării: Mureş, Sibiu, Cluj şi Alba.

Mulţumim acestor voci frumoase şi calde care ne-au dat linişte şi fericire cu impact atât de mare asupra publicului spectator. Toată admiraţia şi recunoştinţa pentru organizatorii acestui maraton artistic, unde emoţia a tronat în toate formele ei, închegat şi fluent, cu siguranţă rămas în mintea şi amintirea spectatorilor, rafinament, eleganţă şi distincţie, pentru care merită să-ţi „scoţi pălăria"!

Celor care sărbătoresc Sfintele Paşti le dorim să fie împăcaţi, să fie mulţumiţi, să nu fie singuri, să aibă speranţă în mai bine şi toate să le vadă prin jertfa lui Iisus, care a făcut atât de mult pentru noi. Să sperăm că toţi românii, dintotdeauna frumoşi, curaţi şi demni, vor ieşi din noapte odată cu lumina Sfintelor Sărbători de Paşti! Şi de aici să pornim pe drumul renaşterii noastre „ca oameni şi ca ţară, cu speranţă, iertare şi iubire".

Lasă un comentariu