15 martie-15 aprilie: Luna Plantării Arborilor

Distribuie pe:

Suntem în plină campanie de plantări de puieţi în fondul forestier de stat şi particular. În ocoalele silvice din subordinea Direcţiei Silvice Mureş acţiunea este în plină desfăşurare, silvicultorii mureşeni fiind recunoscuţi şi apreciaţi la nivel naţional, pentru preocupările deosebite în salvarea şi regenerarea patrimoniului silvic.

Din discuţiile purtate cu ing. Adrian Pârlea - şef serviciu la Direcţia Silvică Mureş, am aflat că, pentru perioada 15 martie-15 aprilie 2015, Luna Plantărilor de Arbori (suna mai frumos Luna Pădurii), în fondul forestier proprietatea statului, în judeţul Mureş sunt programate 326 hectare cu regenerări naturale, 233 hectare cu regenerări artificiale (plantări noi) şi 57 hectare completări în plantaţiile din anii precedenţi. În fondul forestier al diverşilor proprietari de terenuri silvice, Direcţia Silvică Mureş va efectua regenerări naturale pe 112 hectare şi pe 105 hectare regenerări la învăţătură, temelie în formarea viitorilor sportivi de performanţă"

integrale, plantări noi. Numărul total de puieţi programaţi să fie plantaţi este de 1,7 milioane din speciile stejar, gorun, frasin, paltin, cireş, salcâm, molid, brad, pin. Întreg necesarul de puieţi este asigurat de pepinierele de pe lângă ocoalele silvice din judeţ. Am mai aflat că un ONG cu profil ecologic, din municipiul Târnăveni, se va implica, şi în acest an, în acţiunea de împăduriri. Mai amintim şi faptul că apicultorii mureşeni, potrivit tradiţiei, au plantat în luna martie 3.000 de puieţi de salcâm şi tei, procuraţi de la Pepiniera din Dumbrăveni, judeţul Sibiu. Viceprimarul comunei Suplac, ing. I. Bucur, continuă, prin eforturi proprii, acţiunea de împădurire a terenurilor degradate din comună. Domnia sa a făcut şi o importantă donaţie cu puieţi din diferite specii de foioase către Asociaţia PRO VITA, Valea Plopului, judeţul Prahova. Părintele Nicolae Tănase, cel care ocroteşte 480 de copii la acest aşezământ, îi mulţumeşte pentru donaţia de puieţi şi inginerului G. Mândru, directorul Liceului Silvic din Gurghiu, care, în Luna Plantării de Arbori, a donat Aşezământului PRO VITA un număr însemnat de puieţi de răşinoase. Am ţinut să semnalez câteva acţiuni ale silvicultorilor mureşeni în această perioadă, cu speranţa că se vor implica mai multe persoane fizice, şcoli, primării, ONG-uri. Felicitări Primăriei municipiului Târgu-Mureş pentru iniţiativa plantării de puieţi, în Parcul Cetăţii. Ne aşteptăm la o mai mare mobilizare din partea şcolilor, astfel ca fiecare elev să-şi planteze un arbore, pe care să-l ocrotească, să-l considere copacul său de suflet. Încă nu-i târziu, fiindcă mai sunt 15 zile din Luna Plantării de Arbori.

 

Lasă un comentariu