Casa memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureş a găzduit marţi, 31 martie, colocviul cu tema: Remember Ioan Teodor Stan (1940-1998), primul preşedinte al Societăţii Naţionale Cultural - Patriotice „Avram Iancu". Organizată de filiala mureşeană a Societăţii, în colaborare cu Despărţământul Judeţean Mureş al ASTREI şi Societatea Culturală „Maris Dava", manifestarea - moderată de Ioan Berţa, preşedintele filialei - s-a bucurat de prezenţa unor intelectuali de prestigiu ai vieţii culturale mureşene, care au evocat viaţa şi activitatea regretatului profesor Ioan Teodor Stan, cel care, în vremurile tulburi, a pus piatra de temelie a unei ample mişcări de revigorare a conştiinţei naţionale a românilor, în vremuri când - observa Dimitrie Poptămaş, membru fondator al Societăţii - „a te declara patriot şi naţionalist era un demers curajos şi riscant".
Ioan Teodor Stan - fiu de moţ din Sohodol, din inima Apusenilor, şi-a asumat riscul, cu luciditate şi curaj, reuşind să înfiinţeze, la Cluj, în 1992, Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu" şi, în foarte scurt timp, filiale nu numai în toate judeţele ţării, ci şi în Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, Australia şi Serbia. Cei care l-au cunoscut îi atribuie o extraordinară capacitate de muncă şi incontestabile calităţi de lider, care-l situează în rândul personalităţilor emblematice ale sfârşitului de veac şi de mileniu.
A dispărut în plină forţă creatoare, în urma unui tragic accident.
„După el, rămâne numele bun, pentru veşnicie", a formulat, simplu şi lapidar, în cuvântul său, scriitorul şi publicistul Lazăr Lădariu, preşedintele ASTREI mureşene, redactor-şef al cotidianului „Cuvântul liber", vorbind despre cel care i-a fost bun prieten şi coleg la Facultatea de Filologie a Universităţii clujene, acest Heidelberg al Ardealului şi al României". „S-a născut pe pământurile Apusenilor, tăria lor de cremene imprimând personalităţii sale dârzenie, forţă şi tenacitate în a-şi urma un crez şi un ideal" a spus vorbitorul, citând, cu amărăciune, metafora rostită de un mare iubitor de neam, la moartea profesorului: „A mai căzut un brad din Ţara Moţilor…".
Omagiul adus lui Ioan Teodor Stan a constituit, în cadrul manifestării de marţi, prilejul de a aborda problematici sensibile şi controversate: în ce măsură România are nevoie de o simbolistică naţională şi ce reprezintă interesul naţional în actualul context al globalizării - sunt teme propuse spre dezbatere de Mircea Art. Mihail, secretarul filialei locale a Societăţii „Avram Iancu".
În fine, se cuvine să menţionăm că, în imobilul modest ce găzduieşte Casa memorială „Avram Iancu" - amenajată şi întreţinută cu mare greutate, din etern invocata, de către autorităţi, a lipsei banilor - sunt organizate seminarii, conferinţe, colocvii, evenimente artistice, „Casa Iancului" fiind un centru de informare şi documentare, apreciat de cei care îi calcă pragul, potrivit spuselor. Manifestarea de marţi s-a încheiat cu un moment muzical, susţinut de prof. Alex Moldovan, de la Şcoala populară de artă, care a interpretat „Balada pentru vioară" de Ciprian Porumbescu.