Imobilele confiscate pot deveni unităţi medicale sau de învăţământ!

Distribuie pe:

Într-un proiect de act normativ privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Identificare a Bunurilor Indisponibilizate (confiscate), se prevede că imobilele confiscate, în urma unei decizii a magistraţilor, ar urma să fie transformate în unităţi medicale, de învăţământ sau în sedii ale unor instituţii publice.

O altă prevedere se referă la faptul că, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei instanţei prin care s-a dispus confiscarea unei sume de bani, Agenţia dispune virarea sumei la bugetul de stat. În cazul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor puse sub sechestru, se vor deduce cheltuielile efectuate de Agenţie în acest scop. Noua agenţie va transmite datele şi informaţiile pe care le deţine, fie din oficiu, fie la cererea unui oficiu de recuperare a creanţelor sau a unei autorităţi cu atribuţii similare din alte state membre ale Uniunii Europene ori a unei autorităţi judiciare române.

Pe de altă parte, se stabileşte că „Agenţia poate refuza transmiterea datelor şi informaţiilor solicitate dacă există motive pentru a presupune că furnizarea ar aduce atingere securităţii naţionale, ar periclita buna desfăşurare a unei investigaţii poliţieneşti sau a procesului penal, ar pune în pericol viaţa ori integritatea fizică a unei persoane, ar implica un efort disproporţionat sau ar fi fără relevanţă în raport cu scopurile pentru care au fost solicitate datele şi informaţiile sau dacă pedeapsa prevăzută de legea penală română pentru infracţiunea la care se face referire în cerere este închisoarea de până la un an".

Deocamdată, proiectul de lege a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, până în 15 aprilie 2015, după care va fi transmis Parlamentului spre dezbatere în regim de urgenţă.

Lasă un comentariu