Primarul, directorul, inspectorul general se acuză. Copiii au suferit de frig la Sâncrai!

Distribuie pe:

La începutul anului acesta, Şcoala din Sâncraiul de Mureş a fost închisă pentru o zi, iar copiii au fost trimişi acasă după ce instalaţia de încălzire s-a defectat, datorită frigului şi poate a unei neglijenţe umane. După mai bine de o lună de la aceste evenimente, directorul, prof. Alin Danciu, a fost schimbat din funcţie de către inspectorul general Ştefan Someşan, în urma unei anchete făcute de autorităţile locale din comună. Acum, fostul director acuză atât primarul cât şi pe liderul IŞJ Mureş de motive politice în această demitere!

Ce spune directorul!

Profesorul de matematică Alin Danciu, director peste învăţământul sâncrăian de mai bine de 4 ani, crede că a fost schimbat pe criterii politice, mai mult decât din culpa avută în situaţia de la începutul anului. „Mi se impută faptul că în data de 5 ianuarie, la Şcoala Gimnazială Nazna, nu a funcţionat instalaţia de încălzire. A fost o defecţiune la branşamentul exterior clădirii, a îngheţat regulatorul de gaz şi centralele nu se alimentau cu gaz. Nu au îngheţat calorifere din interiorul clădirii. Preferam să mi se spună în faţă ce am greşit, să mi se ceară părerea în ancheta făcută", a declarat Danciu. După ce a decis să-i trimită pe copii acasă până la remedierea defecţiunilor, directorul a fost chemat să dea explicaţii în faţa primarului Remus Sângeorzan şi a lui Ştefan Someşan, inspector general IŞJ Mureş. „În 6 ianuarie am fost chemat la Primăria Sâncraiu de Mureş unde a participat şi domnul Ştefan Someşan, inspectorul general al IŞJ Mureş, care m-a pus să relatez ce s-a întâmplat. Mi-a spus că va ruga Primăria să facă o anchetă după care va lua decizia. Mie nu mi s-au adus la cunoştinţă datele anchetei, nu am fost întrebt nimic, iar ceea ce apare în rezultatele anchetei este total neadevărat. În anchetă scria că îngrijitoarele au descoperit că nu funcţionează centralele şi că eu nu le-am răspuns la telefon. Un lucru neadevărat, pentru că ele s-au sunat reciproc şi niciuna nu a avut curajul să mă sune şi pe mine, şi nu ştiu motivul", a explicat fostul director. Motivul ascuns al demiterii sale, spune cadrul didactic, este apartenenţa sa la un partid, altul decât cel al primarului şi al liderului IŞJ. „Cred că sunt schimbat politic, pentru că domnul primar, după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, de faţă cu mai mulţi oameni, m-a anunţat că mă schimbă din funcţia de director. Acum se pare că s-a ţinut de cuvânt", s-a plâns Danciu.

Sângeorzan: „Danciu nu era mulţumit de banii primiţi ca director şi vroia să îşi dea demisia!"

Edilul local din Sâncraiu de Mureş nu consideră că decizia de schimbare a directorului are vreo implicare politică. „Eu nu am ştiut ce s-a întâmplat la şcoală în ziua respectivă, până o venit directorul şi ne-a comunicat că a trimis copiii acasă, că a închis şcoala. Eu l-am întrebat de ce, şi el mi-a spus că nu este căldură în şcoală. Păi, zic, bine domnule, până la ora 8 de când au fost copiii la şcoală. Voi aţi avut o săptămână la dispoziţie să rezolvaţi problema. Tu, ca director, nu ai venit la şcoală o săptămână? Şi mai ales când ai sunat sâmbătă că au crăpat conductele de la şcoala de la Sâncrai, nu s-a putut gândi că la Nazna s-a întâmplat acelaşi lucru?", a explicat Remus Sângeorzan. După efectuarea anchetei, informaţiile obţinute de primărie arată că o neglijenţă umană a dus la îngheţarea reţelei termice din şcoală. „Probabil au crăpat conductele pentru că nu s-au închis bine geamurile şi astea ori s-au deschis singure ori le-a uitat cineva deschise! Femeile de serviciu mi-au zis că de marţi l-au sunat pe director şi i-au spus că ceva nu merge bine la centrală. Adevărul este că vinerea a fost ziua de naştere a directorului, femeia de serviciu ca să nu-l deranjeze nu l-o fi sunat.

Dar sâmbăta putea să meargă să facă o tură de şcoli să vadă situaţia. Eu ţin foarte mult la şcoala din Nazna, a fost foarte bine pusă la punct", a mai adăugat primarul. Sângerozan îi reproşează fostului director că are o formă de ipocrizie, mai ales pentru că anunţase în trecut că nu este mulţumit de veniturile obţinute vizavi de răspunderea avută ca manager al unităţii de învăţământ. „Eu, ca primar, nu pot să schimb un director, nu am în atribuţii să schimb un director. Dacă era discuţia de schimbat nu eram de acord să-l pună! El a venit în faţă la mine, şi vicele era martor, şi mi-a zis că oricum nu-l mai interesează funcţia, că îşi dă demisia. Că nu-i convine banii pe care îi ia şi munca pe care trebuie să o facă. Mi-a zis că din trei meditaţii la matematică şi-a scos banii de director!", a spus primarul din Sâncraiu de Mureş.

Someşan: „Directorul a gestionat extrem de prost situaţia!"

Ştefan Someşan, cel care l-a schimbat din funcţie pe Alin Danciu, afirmă că decizia sa a fost luată în urma unei anchete a primăriei, care a arătat că au existat decizii proaste la nivelul conducerii şcolii din localitate. „Ceea ce i se impută domnului director este o comunicare defectuoasă cu administraţia locală din localitate. Ceea ce a pus capac lucrurilor şi m-a făcut să iau decizia, şi precizez că el nu avea concurs de management, deci era pe durată determinată, a fost perioada aceea foarte friguroasă în care a gestionat extrem de prost funcţionarea sistemului de încălzire din şcoală fiind nevoit să închidă unitatea de învăţământ timp de o zi. S-a constatat la faţa locului că a avut o vină destul de serioasă, în acest eveniment neplăcut", a declarat inspectorul general al IŞJ Mureş.

 

Lasă un comentariu