ULTRASUNETELE CURĂŢĂ CREIERUL DE PLĂCILE SENILE

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea Queensland, citaţi de descopera.ro, susţin că au dezvoltat o tehnologie pe bază de ultrasunete, care nu este intruzivă şi care curăţă creierul de plăcile senile cu amiloid neurotoxic (structuri care sunt responsabile de pierderile de memorie şi de declinul funcţiilor cognitive la pacienţii care suferă de Alzheimer).

 „O persoană ajunge să sufere de această maladie ca urmare a dezvoltării a două tipuri de leziuni: plăcile senile cu amiloid şi degenerescenţa neurofibrilară. Plăcile senile se formează între neuroni şi acumulează beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină pe care organismul o produce în mod normal, dar care, la bolnavii de Alzheimer, nu sunt eliminate, ci formează plăci insolubile, care împiedică transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul.

Degenerescenţa neurofibrilară constă în formarea în interiorul neuronilor a unor fascicole dense de fibre dispuse ca nişte ghemuri, constituite în principal dintr-o proteină numită tau, care în mod normal intră în alcătuirea unei structuri intracelulare denumită microtubul. Microtubulii au un rol important în transportul substanţelor cu rol nutritiv în interiorul neuronului. În boala Alzheimer, proteinele tau sunt anormale şi microtubulii sunt afectaţi, iar neuronii nu mai pot funcţiona normal.

Tehnica noastră presupune folosirea unor unde sonore care stimulează activitatea celulelor microgliale ce se ocupă de colectarea deşeurilor. Practic, activarea acestor celule duce la curăţarea beta-amiloidului toxic, noi reuşind să restabilim amintirile a 75% dintre şoarecii pe care am testat această tehnică, fără să afecteze deloc ţesutul creierului", explică specialiştii australieni.

Ei se arată foarte încântaţi de această inovaţie în tratarea bolii Alzheimer, fără utilizarea medicamentelor. Metoda urmează să fie aplicată pe oameni începând cu anul 2017.

 

Lasă un comentariu