În rândul afaceriştilor şi politicienilor corupţi, „Curăţenia de primăvară", la turaţie maximă!

Distribuie pe:

Dacă prin curţile oamenilor şi oraşele patriei, curăţenia de primăvară se desfăşoară, încă, timid, în rândul afaceriştilor şi politicienilor corupţi, acestea se derulează la turaţie maximă.

Datorită, în principal, procurorilor DNA, nu este zi în care să nu vedem pe micile ecrane, ori să citim în presa scrisă, cum unul pleacă spre arest, iar altul iese de la DNA, după ce a dat cu subsemnatul! De ce? Pentru fapte de corupţie. Şi nu sunt deloc puţini. Adrian Năstase - el însuşi, trecut prin… furcile caudine ale puşcăriei! - lansase din motive contestabile -, chiar ideea ridicării unei „Columne a lui Traian" (Băsescu n.n), pe care să fie imortalizaţi toţi politicienii condamnaţi pentru corupţie, pe care fostul premier îi consideră, vorba vine, „victime politice".

„Am avea - spunea, ironic, un comentator - o coloană fără sfârşit, care

ar rivaliza cu lucrarea lui Constantin Brâncuşi." Desigur, nu la capitolul geniu creator, ci în privinţa dimensiunii… geniului infractor!

Problema e că, pe zi ce trece, lanţul se strânge şi, treptat, ajunge şi la… „vârful" clasei politice. Bunăoară, analiştii politici apreciază - în urma documentului dat publicităţii, la Realitatea TV de către Rareş Bogdan - că afacerea Microsoft a trecut prin „patul" a trei premieri - Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc. Oare, niciunul nu şi-a dat seama că-i bolnavă (afacerea) de sifilisul Corupţiei? Până la urmă, probabil, procurorii DNA ne vor da un răspuns - pe baza probelor - la această întrebare!

Fapt este că, nu o dată, s-a pus problema „curăţeniei" ce ar trebui făcută la vârful actualei clase politice corupte. Că această acţiune - urmărită cu interes de către toţi românii, interesaţi de ce se întâmplă în ţară! - se derulează la turaţie maximă are şi o explicaţie. Noul preşedinte al României, Klaus Iohannis, şi-a propus, prin suita întâlnirilor pe care le are la Cotroceni, să facă paşi importanţi în combaterea Corupţiei, după 25 de ani de aşa-zisă…democra(ho)ţie!

Însă, am mai spus-o în comentariile noastre, până să facă preşedintele Iohannis primii paşi pentru „resetarea" clasei politice, sistemul judiciar execută o curăţenie fără precedent, în urma căreia am putea rămâne cu o scenă politică total diferită de ceea ce există acum. Întrebarea pe care şi-o pun analiştii politici este cine va ocupa spaţiul lăsat gol? Până una, alta, marile dosare de corupţie, în care vedem nume grele de la toate partidele cum se duc după gratii, reformează deja clasa politică într-o manieră infinit mai eficientă decât consultările plictisitoare. Ce se va întâmpla, însă, după ce DNA termină curăţenia generală? În nici un caz, nu există oameni de neînlocuit. Problema e dacă „înlocuitorii" vor fi oameni de altă factură decât cei ajunşi după gratii!

Oricum, spaima-i mare în rândul…foştilor! Primarul municipiului Ploieşti, bunăoară, Iulian Bădescu, a leşinat imediat după ce a aflat că judecătorii au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele său. Iar Elena Udrea - încarcerată - vrea cu disperare eliberarea.

Ce nume „noi" ne va aduce DNA-ul în centrul atenţiei? Vom vedea…

Poate, de aceea (deloc întâmplător), 73% dintre români nu vor să se renunţe la MCV- Mecanismul de Cooperare şi Verificare! Da, românii consideră că UE, prin intermediul MCV, a ajutat România să lupte împotriva corupţiei şi a deficienţelor din sistemul judiciar, 73% dintre ei apreciind că acest mecanism trebuie să continue până când ţara ajunge la un standard comparabil cu cel al altor state membre. În cazul României, nouă din 10 respondenţi au identificat deficienţele din sistemul judiciar şi corupţia drept probleme foarte importante. De asemenea, 43% sunt de părere că situaţia din sistemul judiciar se va îmbunătăţi în următorii cinci ani, în timp ce 16% cred că se va înrăutăţi. Eurobarometrul a fost realizat în octombrie 2014 de către institutul TNS Political & Social pentru Comisia Europeană.

Aşadar, Consiliul Europei monitorizează atent corupţia din România. Unii spun că marea problemă a lui Klaus Iohannis este că acum nu are cu cine să facă schimbările preconizate. El vorbeşte despre o altă majoritate, construită de PNL, cu un guvern condus de Cătălin Predoiu.

Dacă privim însă problemele penale ale politicienilor din noul PNL, constatăm cu uşurinţă că şi aici sunt atât de mulţi penali, încât e la fel de complicată situaţia ca în PSD. Dacă nu e chiar mai mult!

De aceea este important să înţelegem exact nivelul de corupţie din stat, pentru a pricepe mai bine rolul DNA şi SRI în „resetarea" sistemului de care vorbea Iohannis. Dar, apreciază unii comentatori, cu câţiva procurori anticorupţie, alături de ofiţerii de poliţie şi de informaţii care îi ajută, sunt o insulă într-un ocean de corupţie. Dar, cine ştie, poate, prin conjugarea eforturilor tuturor instituţiilor abilitate şi continuarea acţiunilor „în forţă" ale DNA, România va scăpa, în cele din urmă, de acest mare flagel, care este corupţia.

Lasă un comentariu