Scoasă - în excelente condiţii grafice şi bogat ilustrată - de sub tiparul Editurii Nico, cea mai recentă carte a lui Ioan Eugen Man oferă istoricilor, arhitecţilor, dar şi publicului larg, o lucrare de referinţă privind bisericile ortodoxe şi greco-catolice pe care cele două confesiuni le-au realizat, la Târgu-Mureş, în perioada postcomunistă, până în anul 2012. Optând pentru criteriul cronologic, având ca punct de plecare data autorizării lăcaşurilor de cult, autorul prezintă, într-o manieră pe care am putea-o numi, pe drept cuvânt, „exhaustivă", cele 14 biserici care fac obiectul studiului său: Biserica de zid ortodoxă, din Bulevardul 1848, Biserica de zid ortodoxă din strada Voinicenilor, Biserica de zid ortodoxă din Bulevardul Pandurilor (nr.143), Biserica de lemn ortodoxă din strada Gh. Marinescu, Biserica de zid greco-catolică din strada Armoniei, Biserica de zid ortodoxă din Bulevardul Pandurilor (nr. 69), Biserica de zid greco-catolică din strada Ciucului, Biserica de zid greco-catolică din strada Cuza Vodă, Biserica de lemn ortodoxă din strada Înfrăţirii, Biserica de zid ortodoxă din strada Hunedoarei, Biserica de zid greco-catolică din Piaţa Bernady Gyorgy, Biserica de lemn ortodoxă din incinta UM 02855 din strada Nicolae Bălcescu, Biserica de lemn ortodoxă din incinta „Titan" SA, din strada Băneasa, şi Biserica de zid ortodoxă din incinta Penitenciarului, strada Retezatului.
În justificarea demersului său publicistic, autorul mărturiseşte că motivul principal care a stat la baza abordării acestei teme a fost dorinţa de a întocmi o bază de date pentru bisericile tradiţional româneşti din oraş, „o carte document" privind arhitectura, proiectele de execuţie, amplasament, tipologie, aspect, structura şi realizarea lor, construcţiile anexă, toate acestea „pentru o mai bună cunoaştere şi ocrotire, în viitor, a acestui gen de construcţii".
Cartea este şi rodul unei îndelungi activităţi profesionale, Ioan Eugen Man desfăşurându-şi activitatea, vreme de zeci de ani, la fostul Serviciu de sistematizare şi arhitectură, actualul Compartiment Arhitect-Şef din cadrul Primăriei Târgu-Mureş (unde a activat vreme de două decenii, după 1989). Printre „obligaţiile de serviciu" a avut-o şi pe aceea de a soluţiona cererile parohiilor ortodoxe şi greco-catolice din oraş, sprijinindu-le în identificarea şi obţinerea terenurilor, verificarea la faţa locului a fiecărei construcţii, întocmirea documentaţiilor tehnice, emiterea autorizaţiilor de construire etc.
…„Sarcini de serviciu", pe care Ioan Eugen Man le-a îndeplinit nu numai cu conştiinciozitate funcţionărească, ci şi cu interes, dăruire, modestie şi migală, „nemurindu-le", apoi, în paginile cărţilor şi numeroaselor articole şi studii de specialitate publicate de-a lungul timpului. Autor al unor volume despre istoria urbană a Târgu-Mureşului, despre bisericile de lemn din judeţ, depozitar al unui uriaş tezaur de cunoştinţe de istorie, arhitectură, artă şi sociologie, „nenea Man" este, şi acum, o voce ascultată, respectată şi preţuită, un „om al cetăţii", nu o dată „rechemat la serviciu", atunci când se iau decizii importante în administrarea treburilor urbei.