Indemnizaţii duble pentru persecutaţii politic de după 6 martie 1945!

Distribuie pe:

Persoanele care au suferit pedepse privative de libertate din motive politice sau au fost strămutate (deportate) vor beneficia, începând cu 1 iulie 2015, de o indemnizaţie lunară de 400 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Totodată, persoanele care au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut stabilit domiciliul obligatoriu au dreptul la o indemnizaţie lunară de 200 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Soţul (soţia) decedatului, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Măsura este prevăzută în modificarea şi completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, publicată în Monitorul Oficial nr. 229, din data de 3 aprilie 2015. 

Lasă un comentariu