1. „Creştinii din zilele noastre pot avea deplină siguranţă - la fel ca şi primii creştini - că, credinţa lor se întemeiază nu pe vreun mit sau vreo legendă, ci pe faptul istoric întemeiat al Învierii lui Hristos şi mormântul gol. Cel mai important lucru însă este acela că fiecare creştin poate experimenta puterea învierii lui Hristos în propria lui viaţă. Înainte de toate, el poate şti că păcatele lui pot fi iertate. În al doilea rând, el poate fi sigur de viaţa veşnică şi pe învierea lui din mormânt. În al treilea rând, el poate fi eliberat de viaţa goală şi lipsită de sens şi transformat într-o făptură nouă în IISUS HRISTOS".
Josh McDowell (1939-), scriitor şi apologet creştin evanghelist. Este protestant şi autor sau co-autor a peste 77 de cărţi. A conferenţiat în faţa a peste 10 milioane de tineri din 84 de ţări şi din peste 700 de universităţi şi campusuri universitare. Lucrările lui sunt tipărite în peste 42 milioane de exemplare în întreaga lume.
***
2. „Nu permit să mă deranjeze nimic. Nu permit să mă sperie nimic. Toate trec, cu excepţia lui Dumnezeu. Dumnezeu singur îmi ajunge să mă simt complet. Grijile lumii nu sunt altceva decât o deprindere mentală foarte dăunătoare, iar eu îmi pot schimba orice deprindere cu ajutorul lui Dumnezeu".
Norman Vincent Peale (1898-1993), autor a 46 de cărţi, a fost un reputat orator specializat în probleme motivaţionale. A fost cel dintâi susţinător al teoriei „gândirii pozitive" şi a scris multe cărţi pe această temă care au devenit bestselluri internaţionale. Unul dintre acestea este „Forţa gândirii pozitive", vândut în peste 20 milioane de exemplare şi tradus în 41 de limbi. Este fondatorul Institutului pentru Religie şi Sănătate, o clinică psihiatrică care are la bază terapia prin religie. În anul 1984 a primit de la Ronald Reagan „Medalia Prezidenţială pentru Libertate", care este cea mai mare distincţie ce poate fi acordată în Statele Unite ale Americii.
***
3. „Toţi oamenii răzbună mai curând jignirile ce li se aduc lor, decât pe cele ce i se aduc lui Dumnezeu".
Jan Hus (1369-1415), teolog reformator ceh, ars pe rug pentru ideile sale antipapale. El a contribuit la dezvoltarea limbii literare cehe prin scrierile sale. A studiat la Universitatea din Praga, absolvind studiul universitar cu gradul „Magister Artium". Ajunge decanul Facultăţii de Filosofie, mai târziu ajunge rector, predând filosofia şi teologia. A predicat ca preot, criticând lăcomia şi viaţa de desfrâu a clerului catolic, proprietăţile şi avuţiile lumeşti, a militat pentru libertatea gândirii, recunoscând numai Biblia ca o autoritate supremă în credinţa creştină. Nu a acceptat teza conform căreia
Papa nu greşeşte (ar fi infailibil). Contribuie la traducerea Bibliei şi a Vechiului Testamentnt în 1413. Condamnă cruciadele şi „bulele papale". Pentru ideile sale la care nu a dorit să renunţe de nici un fel, în data de 6 iulie 1415 a fost ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenuşa fiindu-i împrăştiată în Rin. Execuţia lui Hus şi prigoana declanşată împotriva adepţilor săi au fost cauzele directe ale declanşării războaielor Husite (1419-1436). Scrie prietenilor de rămas bun: „Mă bucură faptul că acuzatorii mei au trebuit să citească cărţile mele (în speranţa că vor găsi ceva necurat), mai sârguincios decât Sfânta Scriptură".
„1001 CUGETĂRI"