Pacienţii au dreptul să NU afle diagnosticul pus de medici!

Distribuie pe:

La începutul acestei luni, pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost lansat în dezbatere publică proiectul de ordin privind completarea normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 cu un articol care dă posibilitatea pacientului să desemneze o altă persoană care să fie informată în locul lui despre starea medicală în care se află.

În expunerea de motive se arată: „În conformitate cu prevederile art. 21 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, toate investigaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Pacientul are dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul lui, informaţiile cu caracter confidenţial putând fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit.

În prezent, în absenţa unei legislaţii secundare de aplicare a prevederilor legale sus-menţionate, dreptul pacientului referitor la exprimarea consimţământului privind accesul la datele de sănătate, precum şi alegerea unei alte persoane care să primească informaţii despre starea sa de sănătate nu poate fi exercitat. Stabilirea prin ordin de ministru a obligativităţii completării în scris a formularului de exercitare a dreptului de acces la datele cu caracter confidenţial ale pacientului, precum şi a exercitării consimţămânului de a permite sau de a revoca accesul unei terţe persoane la datele sale cu caracter personal reprezintă o soluţie legală şi acoperitoare, care nu mai face necesară autentificarea notarială a voinţei pacientului.

Procedura astfel instituită va avea ca efect creşterea încrederii pacienţilor în actul medical, va spori comunicarea medic-pacient, va reduce numărul de reclamaţii din partea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora şi va permite exercitarea dreptului de solicitare a celei de-a doua opinii medicale prevăzut de legislaţia în vigoare".

Concret, articolul (10^1) care urmează să completeze normele de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 are următorul conţinut: „(1) La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său. (2) Acordul pacientului privind desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informaţi despre evoluţia investigaţiilor, diagnostic şi tratament se exprimă în scris, prin completarea formularului prevăzut în anexa care face parte integrantă a prezentului ordin". 

Lasă un comentariu