Afecţiunile oculare, tot mai dese în rândul copiilor

Distribuie pe:

Primul consult oftalmologic la copii este obligatoriu până la vârsta de 3 ani, deoarece pot fi depistaţi vicii de refracţie ce pot fi corectaţi până la vârsta de 5-6 ani. Copilul nu poate spune cât vede, părintele îşi dă seama de existenţa unei probleme doar dacă apare o deviere a ochilor şi atunci apelează la oftalmolog. Printr-un program de prevenţie, derulat de medicul oftalmolog Dacia Hîncu, sub umbrela Lions Club Târgu-Mureş, copiii din grădiniţe şi şcoli beneficiază de consult gratuit, cei cu probleme de vedere fiind îndrumaţi spre un consult de specialitate, mai amplu. Ultima campanie de screening oftalmologic, derulată la copiii din grădiniţa şi şcoala din Sângeorgiu de Mureş, în această săptămână, a scos la iveală zeci de cazuri noi ce au nevoie de corecţii optice.

Screeningul oftalmologic a avut loc la iniţiativa educatoarei de la Grădiniţa nr. 2 din Sângeorgiu de Mureş. „Noi am mai avut o acţiune cu doamna dr. Hîncu, în urmă cu patru ani, când din 26 de copii, de la mine din grupă, 11 au necesitat consult oftalmologic şi au avut nevoie şi de ochelari. Am apelat, din nou, la doamna doctor, deoarece din ce în ce mai mulţi copii sunt cu probleme, părinţii sunt foarte ocupaţi şi nu reuşesc să ajungă cu copilul la un consult, iar noi, ca şi cadre didactice, trebuie să observăm dacă există o problemă la copii, deoarece avem permanent contact cu ei", a precizat Monica Hodean, profesor învăţământ preşcolar, Grădiniţa nr. 2, Sângeorgiu de Mureş.

Jumătate dintre copiii investigaţi, cu probleme de vedere

În total, au fost văzuţi 68 de copii, atât de la grădiniţă, cât şi de clasa pregătitoare şi clasa a III-a a Gimnaziului „Sf. Gheorghe" din Sângeorgiu de Mureş, iar jumătate dintre ei au nevoie de corecţie optică. La grădiniţă, din 29 de copii văzuţi 11 necesită consult oftalmologic suplimentar, din clasa pregătitoare, din 24 de copii examinaţi 13 necesită corecţie optică, iar din clasa a treia, din 15 copii examinaţi 8 necesită corecţie optică.

Screeningul oftalmologic a fost salutat de către părinţii prezenţi la grădiniţă. „Pentru fetiţa mea este primul consult oftalmologic şi chiar îi mulţumesc doamnei doctor. În trecut, fetiţa s-a mai plâns de dureri, am fost la medicul de familie, dar nu ne-a trimis mai departe, deoarece mi-a spus că nu este cazul. Dar cu acest control văd că era cazul ", a afirmat Elena Cătană.

Cea mai frecventă cauză de scădere a acuităţii vizuale o reprezintă ambliopia, cauzele fiind variate: vicii de refracţie, deviaţia globilor oculari, modificări organice. Ambliopia este un deficit de vedere pe care părinţii pot să nu-l sesizeze, copilul pare că are vederea bună, dar nu fixează cu amândoi ochii, adică un ochi este mai bun şi unul este mai puţin folosit, „ochiul leneş".

Orele lungi, petrecute în faţa unui calculator, TV, telefon sau tabletă pot obosi ochii, duc la forţarea lor şi acest lucru este un obicei nesănătos, ce poate avea rezultate nefaste. „Gadgeturile solicită foarte mult atenţia copiilor şi în momentul în care se uită la calculator nu mai clipesc cum clipesc în mod normal şi asta se răsfrânge negativ asupra corneei.

Se consideră că un maxim de trei ore pe zi de privit la calculator, TV, tabletă, este suficient pentru copiii cu vârste între 3-6 ani. Mai demult, copiii se jucau pe afară, aveau alte activităţi care nu le solicitau aşa de mult vederea şi ochii erau relaxaţi", a precizat dr. Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog.

 

Lasă un comentariu