EMOŢIILE POZITIVE AU EFECT ANTIINFLAMATOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley din San Francisco, citaţi de descopera.ro, susţin că emoţiile pozitive au o influenţă benefică asupra sănătăţii, reglând funcţii importante ale organismului. „Corpul omenesc nu se hrăneşte doar cu alimente, ci şi cu frumuseţea unei melodii, a unei opere de artă sau a unui peisaj, iar momentele de încântare produc, atât un efect psihologic, cât şi fizic. La studiul nostru, au participat sute de tineri, cărora le-am cerut să ţină un jurnal în care să noteze zilnic situaţiile în care au avut sentimente de încântare, fascinaţie sau admiraţie în faţa unor opere de artă şi a naturii. În acelaşi timp, le-am prelevat eşantioane pentru a le măsura nivelurile de interleukină-6 (IL-6), citokină - foarte importantă în sistemul de apărare.

În cazul unor infecţii, citokinele intervin ca semnale de alarmă, declanşând mobilizarea sistemului imunitar, ele jucând un rol de mesageri între celulele luptătoare.

Astfel, am observat că nivelurile de interleukină-6 au scăzut în zilele în care participanţii la studiu au notat o experianţă pozitivă (încântare, uimire, contemplare).

Altfel spus, aceste emoţii influenţează în mod benefic funcţionarea organismului, având un effect antiinflamator şi, prin urmare, un impact pozitiv asupra întregii sănătăţi a organismului. Sfatul nostru este ca oamenii să caute să aibă cât mai des astfel de emoţii”, ne îndeamnă oamenii de ştiinţă americani.

Lasă un comentariu