Semnalăm…Semnalăm…

Distribuie pe:

Stop braconajului!

Un pescar sportiv indignat şi… dezamăgit, revoltat de articolul „Pentru a nu pescui amenzi în loc de peşte", publicat în ziarul „Cuvântul liber" din data de 11 martie 2015, ne-a scris că este bine de ştiut şi următoarele aspecte: „Oare domnul Mihai Oltean - preşedintele AJVPS Mureş, înainte de a le reaminti membrilor pescari regulile stabilite pentru practicarea pescuitului recreativ în apele naturale ale judeţului Mureş, a fost informat despre braconajul sălbatic practicat atât pe timp de zi şi cât pe timp de noapte pe apele râului Mureş? Şi copiii de grădiniţă ştiu că pe Mureş, în special pe tronsonul Brâncoveneşti - Deda, braconierii au recoltat, în perioada lunilor noiembrie 2014 - februarie 2015, sute de kilograme de peşte, nemaipunându-i la socoteală pe cei scăpaţi, care, în mod sigur, au pierit, în urma rănilor făcute de cârligele tip ancoră mânuite cu dibăcie de aceşti indivizi. După prohibiţie, pescarii sportivi, cu acte în regulă, vor captura doar peşte, nu şi amenzi. În mod sigur vor fi foarte dezamăgiţi când se vor îndrepta spre casă cu „tolba" goală! Pe braconierii la care m-am referit, oare cine-i capturează? Cum nu vii tu, Ţepeş, doamne!"

Subsemnatul fiind pescar cu permisul vizat la zi de AJVPS Mureş, sunt de acord întru totul cu cele semnalate de pescarul sportiv indignat şi… dezamăgit. Mă întreb şi eu, oare activitatea AJVPS Mureş se limitează doar la încasarea de taxe? Din câte ştim, pe vremuri aveau angajaţi paznici de vânătoare şi pescuit în toate zonele din judeţ, angajaţi care îşi justificau pe deplin salariile.

Cumpăraţi sămânţă numai de la persoane autorizate

Peste câteva zile începe campania de semănat la porumbul boabe. Specialiştii agricoli recomandă să se folosească numai sămânţă certificată din hibrizi recomandaţi în zonele dumneavoastră de cultură. Folosind sămânţa „din pătul" sau „din pod" veţi înregistra, din start, scăderi de 40-50 la sută din producţie. Pentru a evita fenomenul de contrafacere, agricultorii mureşeni sunt sfătuiţi să cumpere sămânţă de porumb, dar şi pentru alte culturi de primăvară, numai de la persoane autorizate, în niciun caz de la vânzători ambulanţi. Sămânţa certificată trebuie să fie în saci originali, sigilaţi şi etichetaţi. Seminţele contrafăcute se vând în târguri, pieţe, acolo unde organele abilitate pot acţiona mai greu, seminţele fiind vândute direct din camioane, din portbagajul autoturismelor. Mulţi agricultori sunt tentaţi să cumpere asemenea seminţe datorită preţului de vânzare atractiv, mult sub preţul real al unei seminţe certificate, originale.

Lasă un comentariu