Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Cultivaţi sentimentul naţional şi religios în noile generaţii. Faceţi-i pe copii să preţuiască evenimentele mari ale istoriei noastre mai mult decât pe ale altor popoare, convingeţi-i că strămoşii lor au fost nişte eroi, redeşteptaţi în inimile lor aceeaşi iubire de ţară şi Dumnezeu, pe care ei trebuie să o aibă ca urmaşi ai celor mai mari eroi. Nu vă temeţi că veţi cădea în exces; oricât de departe veţi ajunge, cu atât va fi mai bine".

Spiru Haret (1851-1912), matematician, astronom şi pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învăţământului modern românesc din funcţia de ministru al Educaţiei, pe care a deţinut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române. Ca profesor a predat: geometria, trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană şi în spaţiu, geometria descriptivă şi mecanica raţională. În anul 1910 publică Mecanica socială, la Paris şi Bucureşti, utilizând, pentru prima oară, matematica în explicarea şi înţelegerea fenomenelor sociale. A fost poate cel mai mare reformator al şcolii româneşti din secolul al XIX-lea.

***

„Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru oportunitatea pe care mi-a dat-o de a învăţa că moartea este cheia care deschide uşa către adevărata noastră fericire".

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), compozitor german şi austriac, unul din cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice. Anul 2006, cu ocazia jubileului a 250 de ani de la naşterea compozitorului, în Austria şi Germania, a fost cunoscut ca „ANUL MOZART". În registru de botez a fost înregistrat cu numele: Johanes Criysostomus Wolgangus Teofilus. Mai târziu, în Italia, şi-a luat numele de „Amadeus", traducerea latină a lui „Teophilus" adică „IUBITOR DE DUMNEZEU". Tatăl lui a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui arhiepiscop din Szalzburg. De mic copil, Mozart dă dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a ştii să scrie, compune câteva piese pentru pian. Călătoreşte şi susţine concerte extraordinare în toate colţurile Europei. A fost însoţit peste tot de mama, a cărei moarte l-a întristat foarte mult. Tatăl, a fost fericit să audă din gura lui Ioseph Haydn: „Fiul dumneavoastră este cel mai mare compozitor pe care l-am cunoscut" şi „BRAVO MOZART!" din gura împăratului Iosif. Moartea lui a fost suspectă, mergându-se până la ipoteza otrăvirii, de rivalii lui. În scurta sa viaţă a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumuseţe sau profunzime.

***

„Dumnezeu nu vrea să facă totul pentru a nu ne lua liberul arbitru"

Niccolo Machiavelli (1469-1527), diplomat, funcţionar public, filosof, om politic, şi scriitor italian. A fost un exponent de prestigiu al Renaşterii italiene. Opera sa capitală „PRINCIPELE" este considerată primul tratat modern de politică. A fost considerat unul din marii scriitori din colegiul său şi un militar foarte cunoscut care a avut influenţă în umanism. Multe din scrierile sale au anticipat formarea statelor naţionaliste. Numele său este folosit, sub forma de machiavelism, pentru a descrie principiile puterii politice, iar persoanele care folosesc aceste principii în viaţa politică sau personală sunt numiţi frecvent machiavelici.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu