În şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul a aprobat, prin Hotărârea nr. 227/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 233, din 6 aprilie a.c., programul de consolidare a clădirilor încadrate în clasa întâi de risc seismic (cele cu bulină roşie).
Printre cădirile incluse în acest program, se regăseşte şi blocul de patru etaje (60 de apartamente), construit în anul 1962, de pe strada Nicolae Grigorescu nr. 4, scările A, B, C, din Târgu-Mureş, acesta urmând să fie consolidat.
În total, vor fi supuse proiectării şi executării lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic 67 de clădiri, construite între anii 1890 şi 1976, cele mai multe (48) aflându-se în Bucureşti.
Guvernul precizează că, potrivit OG nr. 20/1994 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, pentru proprietarii de locuinţe (persoane fizice), se acordă facilitatea finanţării integrale din alocaţii bugetare a expertizării tehnice a clădirilor de locuit, cu prioritate a celor multietajate, cu mari aglomerări de persoane, construite înainte de 1977.
În plus, pentru clădirile de locuit multietajate, încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa întâi de risc seismic şi care prezintă pericol public, se acordă finanţarea integrală, din alocaţii bugetare, a proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare aferente locuinţelor proprietate privată a persoanelor fizice; restituirea în rate lunare egale, fără dobândă, eşalonate pe o durată de 25 de ani, a contravalorii execuţiei lucrărilor de consolidare finanţate din alocaţii bugetare; exceptarea proprietarilor, persoane fizice, care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net pe economie de la restituirea contravalorii execuţiei de consolidare finanţate din alocaţii bugetare şi scutirea de taxă pentru emiterea autorizaţiei de construire pentru lucrări de consolidare.