Aflat la cea de-a X-a ediţie, Concursul, organizat de Şcoala ,,Ion Creangă"din Brăila, preşedintele Juriului - scriitorul NICOLAE BĂCIUŢ, TÂRGU-MUREŞ, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a pornit la drum ca un concurs judeţean, în 2006, s-a bucurat apoi de un real interes din partea cadrelor didactice şi a elevilor, ajungând la peste 2000 de lucrări participante în fiecare an, din aproape toate judeţele ţării, chiar şi din Diaspora, ceea ce a condus la includerea lui în Calendarul competiţional al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, alături de alte concursuri naţionale de renume ale disciplinei limba şi literatura română.
Organizatorii Concursului ,,Ion Creangă", prof. iniţiator Angela Olaru, prof. Carmen Valentina Vlad şi prof. Mariana Simion, şi-au propus, drept obiective, identificarea şi încurajarea elevilor cu aptitudini creatoare şi cultivarea talentului creator în rândul elevilor de gimnaziu, precum şi cultivarea spiritului critic la elevii de liceu, concursul desfăşurându-se pe trei secţiuni diferite: I. Ciclul primar: proză scurtă şi poezie; II. Ciclul gimnazial: proză scurtă şi poezie; III. Interpretare critică a unui text poetic contemporan: clasele VIII-XII (pentru anul acesta, elevii au comentat câte un text la alegere din volumul de versuri Despărţirea de înger, de Nicolae Băciuţ).
La această ediţie a Concursului ,,Ion Creangă"au fost lansate cinci volume, o veritabilă performanţă editorială, având în vedere timpul foarte scurt de la încheierea jurizării şi până la momentul lansării: Viaţa de unica folosinţă, o antologie a concursului, care cuprinde cele mai bune lucrări evidenţiate de-a lungul celor 10 ediţii; Timpul din timp, care include lucrările premiate la această ediţie la secţiunea Creaţie literară; Despărţirea de înger, antologie care cuprinde toate lucrările de la secţiunea ,,Interpretare critică a unui scriitor contemporan", Despărţirea de înger. Nicolae Băciuţ în interpretări critice, cu textele laureaţilor acestei ediţii la secţiunea amintită, Galaţi - port la poezie, antologie cu contribuţia elevilor din Galaţi (foarte numeroşi!) la această secţiune. Toate lucrările au apărut la Editura Nico din Târgu-Mureş şi au fost îngrijite de prof. Angela Olaru şi Nicolae Băciuţ şi prof. Carmen Valentina Vlad, la volumele aferente secţiunii de creaţie literară.
Juriul a fost constituit din 30 de cadre didactice, sub egida IŞJ Brăila. Acestea au selecţionat 100 de compoziţii (literare sau critice), din cele aproximativ 2000 de lucrări participante la cele trei secţiuni, ierarhia finală fiind stabilită de către preşedintele juriului, scriitorul Nicolae Băciuţ.
Festivitatea de premiere a Concursului ,,Ion Creangă"a fost inclusă anul acesta în programul Olimpiadei Naţionale de Limbă, Comunicare şi Literatură Română pentru elevii de gimnaziu, desfăşurată la Brăila, în perioada 6-10 aprilie 2015. Aşadar, organizatorii s-au simţit onoraţi să semneze o pagină a Olimpiadei, având invitaţi de seamă printre micii scriitori, foarte talentaţi, unii dintre ei fiind chiar prieteni mai vechi ai concursului nostru.