Vara - „oraş al florilor", primăvara - „urbe a cioturilor"!?

Distribuie pe:

La Târgu-Mureş se fac multe lucruri lăudabile privind înfrumuseţarea oraşului, pentru care edilii merită felicitări. Asupra unor aspecte de acest gen - cum ar fi, bunăoară, asfaltarea străzilor, întreţinerea parcurilor ş.a. - ne-am mai referit, de altfel, în coloanele ziarului nostru. O vom face şi în viitor, ori de câte ori ni se va oferi prilejul.

În rândurile de faţă, ne exprimăm însă o nedumerire, pornind şi de la sesizările unor cetăţeni. N-am înţeles de ce, primăvara, aşa-zisa „toaletare" a arborilor din Târgu-Mureş - supranumit „oraş a florilor" - echivalează cu tăierea, aproape completă, a coroanei pomilor? Acţiune în urma căreia rămân doar nişte „cioate", ce creează târgumureşeanului ori trecătorului prin urbea noastră o imagine dezolantă! Sigur, specialiştii pot aduce o „droaie" de „argumente" în favoarea „toaletărilor", concepute astfel. Imaginea dezolantă, însă, rămâne. Başca faptul că refacerea coroanelor arborilor poate dura (în raport, fireşte, şi de specie!) o perioadă mai îndelungată, lăsându-ne, în sezonul cald, fără verdele crud al arborilor din preajma drumurilor, blocurilor de locuit ori a pârâului Pocloş. Cu consecinţe nu doar estetice, ci şi, mai ales, asupra purificării aerului. Oricum, poluat de gazele de eşapament ale sutelor (miilor, chiar) de autovehicule, ce străbat, zilnic, oraşul.

Odată ciuntiţi, arborii niciodată nu vor mai avea coroana lor originală, astfel încât, indiferent de specie, toţi vor fi „o apă şi un pământ".

La îndemnul unor cetăţeni din zonă, am parcurs în aceste zile strada Sălişte, una, de altfel, foarte frumoasă şi cu case (imobile) bine întreţinute. Însă, la intrarea dinspre intersecţia Predeal, surpriză. Am numărat circa 23 de pomi „toaletaţi" (ciotuiţi) ale căror crengi rămase, la vârf, arătau ca nişte „ţepe" uriaşe, ameninţătoare.

Pe anumite porţiuni, aceeaşi imagine oferă şi toaletările din parcul din spatele blocurilor din strada Braşovului - paralel cu Pocloşul -, deşi acolo, în sezonul cald (şi nu numai), băncile instalate le oferă, în acea zonă cu multă verdeaţă, momente de relaxare cetăţenilor.

Am dat doar două exemple, din multe altele, evident. Au „scăpat" (vorba vine) de …toaletare doar pomii foarte înalţi, deoarece - spun cetăţenii - numai pentru că, din cauza altitudinii, utilajele nu au putut ajunge la coroanele lor. Poate aşa o fi, poate nu!

Lucru pozitiv este însă că, în cadrul curăţeniei de primăvară, edilii au acţionat (o fac în continuare) eficient şi rapid pentru strângerea şi transportul crengilor căzute în urma… toaletărilor.

Din păcate, răul făcut nu poate fi şters din memoria celor care ani la rând s-au obişnuit să admire frumuseţea arborilor îndrăgiţi şi care au ajuns nişte epave.

Lasă un comentariu