Regimul de prezentare a cardului de sănătate la furnizorii de servicii medicale

Distribuie pe:

Începând cu data de 1 mai, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale, însă regimul de prezentare al acestuia, de către pacient, la diverşi furnizori de servicii medicale, va fi diferit.

Reglementările privind modul de utilizare al cardului sunt precizate în normele metodologice de aplicare a contractului cadru pe anii 2014-2015, intrate în vigoare la data de 1 aprilie 2015.

Când prezentăm cardul de sănătate?

Prin urmare, la medicul de familie şi în cabinetul de medicină dentară cardul va fi prezentat în momentul acordării serviciului medical. Aceeaşi situaţie este valabilă şi în ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

În cazul serviciilor de reabilitare medicală şi acupunctură cardul va fi prezentat la momentul acordării serviciului medical dacă este vorba de consultaţii şi proceduri în cabinet, însă pentru procedurile acordate în baza de tratament prezentarea cardului se face în fiecare zi de tratament / fiecare zi în care se acordă servicii de acupunctură în cadrul curei de tratament.

Regim de prezentare diferit pentru analize medicale

Pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se va face la momentul recoltării probelor, iar pentru examene de urină şi examene de materii fecale, dacă sunt singurele investigaţii recomandate, cardul se utilizează la momentul depunerii probelor la laborator. Dacă aceste analize sunt recomandate împreună cu alte analize de laborator, cardul se utilizează la momentul recoltării analizelor de laborator. Pentru examinările de histopatologie şi citologie care nu se recoltează la furnizorii de investigaţii paraclinice, probele sunt transmise la laborator însoţite de biletele de trimitere, fără a fi necesară prezentarea cardului de sănătate.

În cazul investigaţiilor de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face la momentul efectuării investigaţiilor.

Utilizarea cardului în spital

Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în asistenţa medicală spitalicească se face, astfel: pentru spitalizarea continuă utilizarea cardului de sănătate se face la internarea şi externarea din spital, cu excepţia situaţiilor în care criteriul la internare este urgenţă medico-chirurgicală, la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital şi la internare, ca şi caz transferat, sau la externare pentru situaţiile în care s-a înregistrat decesul asiguratului.

În condiţiile spitalizării de zi prezentarea cardului se face la fiecare vizită, cu excepţia situaţiilor în care criteriul de internare este urgenţă medico-chirurgicală pentru serviciile acordate în structurile de urgenţă (camera de gardă/UPU/CPU).

În cazul îngrijirilor la domiciliu, cardul va fi prezentat furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, respectiv îngrijiri paliative la domiciliu în fiecare zi în care se acordă îngrijiri. În sanatorii şi preventorii cardul se utilizează la internare şi externare.

Pentru achiziţionarea de dispozitive medicale

La furnizorii de dispozitive medicale, cardul este utilizat dacă dispozitivul medical se ridică de către beneficiar de la sediu/punctul de lucru al furnizorului, iar dacă ridicarea dispozitivului se face de către aparţinătorul beneficiarului - membru al familiei, împuternicit legal, se utilizează cardul de sănătate sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul aparţinătorului.

În situaţia în care dispozitivul medical se eliberează prin poştă, curierat, transport propriu ori închiriat prezentarea cardului nu este necesară.

Utilizarea cardului la farmacie

La farmacie, cardul se va prezenta de către beneficiar la momentul ridicării medicamentelor, dar, în situaţia în care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de către un împuternicit, se utilizează cardul de sănătate al împuternicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul, dacă împuternicitul nu poate prezenta card.

Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănătate o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate, valabilă trei luni.

 

Lasă un comentariu