Raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei privind România, dat publicităţii la Strasbourg

Distribuie pe:

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organism al Consiliului Europei (CoE) care are drept misiune să amelioreze capacitatea statelor membre de a lupta împotriva corupţiei, a publicat marţi, la Strasbourg, Raportul de evaluare a măsurilor luate de România privind implementarea recomandărilor GRECO referitoare la transparenţa finanţării partidelor politice şi la penalizarea corupţiei, informează CoE într-un comunicat de presă.

Potrivit raportului citat, România a implementat în mod satisfăcător doar şapte din cele 20 de recomandări conţinute în Raportul de evaluare din cadrul rundei a treia, adoptat în 2010. Nouă recomandări rămân sau au fost parţial implementate şi patru recomandări încă nu au fost implementate.

În ceea ce priveşte penalizarea corupţiei, GRECO este bucuros să constate că, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal în data de 1 februarie 2014, alături de amendamentele adiţionale aprobate anterior, incriminarea faptelor de mită şi trafic de influenţă în România este conformă într-o mare măsură cu prevederile Convenţiei Penale împotriva Corupţiei. Este totuşi nevoie de unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte penalizarea mitei oferite funcţionarilor publici. 

Lasă un comentariu