În perioada 8 - 10 octombrie, la Târgu-Mureș, A XVI-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative

Distribuie pe:

Joi, 8 octombrie, au început, la Târgu-Mureș, lucrările celei de a XVI-a Conferințe Naționale de Îngrijiri Paliative, manifestare organizată de Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) și Fundația Hospice Casa Speranței, sub genericul „Îngrijirea paliativă - dialog și conexiune".

Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă în cadrul căreia organizatorii și-au prezentat proiectele pentru dezvoltarea asistenței paliative în România, oferind, totodată, informații de interes public despre această disciplină relativ nouă în medicina modernă, și care, în România - observa Mălina Dumitrescu, președintele ANIP - cunoaște o dezvoltare lentă, departe de a acoperi nevoile existente

la nivel național, fiind „un domeniu greu de gestionat", după cum aprecia și conf. dr. Monica Tarcea, decanul UMF Târgu-Mureș.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea paliativă este definită ca „o abordare ce îmbunătățește calitatea vieții pacienților și familiilor acestora atunci când se confruntă cu o boală amenințătoare de viață, prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale".

Îngrijirea paliativă nu asigură doar o abordare în echipă interdisciplinară a nevoilor pacientului, ci și sprijin și consiliere familiei și persoanelor apropiate bolnavului, după decesul acestuia, pentru adaptare, reintegrare și prevenirea doliului patologic. În lipsa unor studii concrete de evaluare a nevoii de servicii de îngrijiri paliative - a mai precizat președintele ANIP - pe baza datelor privind mortalitatea pe diferite patologii, se poate aprecia că nevoia de astfel de servicii, în România, se situează la peste 150.000 de persoane pe an.

Totuși, statisticile relevă o creștere a gradului de conștientizare a importanței domeniului, dar și a interesului studenților față de această disciplină, înregistrându-se, în prezent, un număr de 396 de medici cu atestat în materie, precum și 130 de participanți la cursuri online. Totodată, din datele obținute de la furnizorii de servicii de îngrijiri paliative (din sistemul public de sănătate, din organizațiile neguvernamentale de caritate și din sistemul privat) rezultă că la sfârșitul anului 2014 existau 79 de servicii specializate (față de 70 de servicii în 2012), respectiv o acoperire generală de 7,9% față de 5,4% .

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții mass-media, conf. dr. Daniela Moșoiu - reprezentant al Europei de Est în comitetul director al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC) a reamintit că anul trecut Ministerul Sănătății și Banca Mondială au semnat un acord pentru acordarea, de către Bancă, a unui împrumut în valoare de 338,8 milioane de dolari, sumă destinată susținerii reformei sanitare în România, în perioada 2015-2020. Se estimează că, din acești bani, aproximativ 12 milioane de dolari vor fi destinate dezvoltării rețelei de îngrijiri paliative întrucât proiectul va sprijini înființarea a 29 de secții de îngrijiri paliative de spital, 90 de echipe de îngrijiri paliative la domiciliu și 90 de ambulatorii de îngrijiri paliative, realizându-se astfel, o acoperire unitară (aproximativ 60%) cu servicii de paliație în toate județele.

Cea de a XVI-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative, desfășurată pentru prima dată la Târgu-Mureș, a debutat cu un emoționant moment festiv, în cadrul căruia, dnei prof. dr. Despina-Maria Baghiu (UMF Târgu-Mureș), președintele Societății Române de Onco - Hematologie Pediatrică (SROHP) i-a fost decernată, din partea ANIP, o diplomă de excelență pentru activitatea academică depusă și pentru susținerea și promovarea, în onco-pediatrie, a paliației, „un balsam pentru pacientul ce suferă de o boală incurabilă".

Conferința de la Târgu-Mureș este dedicată Zilei Mondiale Hospice și a Îngrijirii Paliative (10 octombrie), ediția din acest an atrăgând atenția asupra „bolnavilor invizibili", cei care întâmpină bariere suplimentare în accesarea acestor servicii: copiii, vârstnicii (mai ales cei cu demențe), persoane cu alte orientări sexuale ș.a. În pauzele conferinței, participanții pot viziona imagini și relatări ale pacienților HOSPICE, reunite în expoziția itinerantă „Trăind cu boala".

În ce privește situația paliației în județul Mureș, precizăm că, la Centrul Medical NOVA VITA funcționează o astfel de secție cu 10 paturi, prima de acest tip înființată în județ, iar la Spitalul Orășenesc „Dr. Valer Russu" din Luduș a fost inaugurat, în această vară, Compartimentul de Îngrijiri Paliative cu o capacitate de 12 paturi, în structura Secției Medicină Internă.

Lasă un comentariu