SĂPTĂMÂNA MARE A CUVINTELOR LIMBII ROMÂNE

Distribuie pe:

Săptămâna „Şcoala altfel", care a coincis de data aceasta cu „Săptămâna Mare"şi poate nu întâmplător, a găzduit trei olimpiade naţionale: de biologie, de Limba şi Literatura Română şi de religie maghiară.

Pentru profesorii de Limba şi Literatura Română din întregul judeţ, olimpiada a fost o adevărată sărbătoare, fiindcă, aşa cum afirma dr. Mioara Kozak, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş: „Participanţii la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română înseninează acest aprilie 2015, banca de şcoală mureşeană, făcând-o să aibă emoţia şi raza unei sărbători a Învierii."

Sărbătoarea Cărţii şi a Şcolii, deopotrivă, a debutat cu deschiderea festivă de la Palatul Culturii şi a reunit elevi din 42 de judeţe, profesori însoţitori, profesori delegaţi, profesori evaluatori, oameni de cultură, personalităţi ale administraţiei judeţului Mureş, directori de şcoli şi instituţii diverse. Primirea în Sala Mare a Palatului Culturii a fost realizată de elevii Şcolii Gimnaziale „Dr. Bernady Gyorgy", înveşmântaţi în costume naţionale specifice zonei Mureşului superior şi inferior. Surpriza neaşteptată a fost prezenţa la deschiderea olimpiadei a Alteţei Regale Principele Nicolae al României, un adevărat susţinător al valorilor culturale autentice, al inteligenţei şi al creativităţii, cel care a vorbit cu reală mândrie despre limba română. Discursurile oficialităţilor: al prefectului Lucian Goga, al preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, au insistat asupra importanţei lecturii în formarea personalităţii şi asupra dorinţei de a se simţi bine în oraşul nostru toţi cei veniţi. Inspectorul general Ştefan Someşan le-a urat tuturor „succes deplin" şi „bun venit" la Târgu-Mureş, iar preşedintele Comisiei Centrale de organizare şi evaluare, prof. dr. Iulian Boldea, decan al Facultăţii de Ştiinţe şi Litere la Universitatea „Petru Maior", a ţinut să îi felicite pe toţi cei care s-au calificat pentru etapa finală a olimpiadei şi sperând ca, nu peste mult timp, unii dintre participanţi să devină scriitori importanţi ai literaturii „de mâine". Prof. dr. Anca - Denisa Petrache, inspectorul general din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, şi-a exprimat dorinţa ca literatura şi cultura să ofere „o alternativă la realitatea imediată, cu toate canoanele ei înrobitoare pentru individul social."

Pe lângă o primire de înaltă ţinută a tuturor elevilor şi cadrelor didactice însoţitoare, inspector de specialitate, dr. Mioara Kozak, moderator al întregii festivităţi, a mai adăugat: „Bine aţi venit, dragi elevi ai României, la Târgu-Mureş! Vouă şi dascălilor voştri, preţuirea noastră! Lumina din cuvânt să vă înveşmânteze gândul, încrederea şi succesul, talentul şi visarea! Vă doresc să păstraţi de-a pururi ziua cea de azi şi să descoperiţi, cu surâsul vostru, că toate cuvintele limbii române sunt potcovite cu potcoave de aur, cum spunea Nichita Stănescu. Succes deplin şi zbor înalt!"

Programul artistic, desfăşurat sub genericul „Ci tu rămâi în floare, ca luna lui april...", a conţinut câteva momente foarte bine armonizate, care s-au îmbinat într-o curgere firească şi lină, de la pian la vioară, apoi la dans clasic şi contemporan, finalizate cu un concert de orgă.

În ziua următoare, proba scrisă a Olimpiadei a însemnat atenţie, concentrare, originalitate, fiindcă subiectele au reprezentat o încercare grea, o provocare, o surpriză pentru olimpici. Apoi, spre relaxare şi destindere, au fost invitaţi la... teatru. Punerea în scenă a piesei lui Mihail Sebastian a însemnat un moment de neuitat petrecut în oraşul nostru. Jocul bun al actorilor şi mai ales rolul lui Marin Miroiu, interpretat cu multă pasiune de actorul Mihai Crăciun, şi al Monei, interpretat de Raluca Aprodu, i-au cucerit de-a dreptul pe spectatori. Scenografia inedită, de mare efect, a inclus, încă de la început, muzica şi dansul pe peronul gării. Jocul de calitate, emoţia, magia şi umorul au contribuit la realizarea unui spectacol de excepţie ce a stârnit vii aplauze în sala arhiplină a Teatrului Naţional târgumureşean.

Elevii olimpici s-au bucurat şi de o descindere la Mănăstirea Recea, unde, cu evlavie şi supuşenie, au aprins lumânări şi au beneficiat de o prezentare a lăcaşului de rugăciune de la zidirea lui şi până în prezent. Apoi, maica stareţă Cristina le-a explicat elevilor de ce a fost necesară construirea acestei mănăstiri, iar apoi a făcut o trecere prin toate momentele esenţiale din punct de vedere religios ce marchează Săptămâna Mare, începând cu semnificaţia din Sâmbăta Floriilor, dându-le şi câteva sfaturi celor prezenţi: „Dragii mei, fără spirit nu se poate trăi şi nu putem ajunge la Dumnezeu. Noi toţi trebuie să ajungem acolo. Ne naştem şi avem obligaţia de a ne întoarce la Dumnezeu. Trăim această viaţă superbă şi trăirea spirituală se integrează în educaţie şi în felul acesta ajungem la un anumit nivel care trebuie să ne permită accesul spre Împărăţia lui Dumnezeu."

O întâlnire de suflet a fost şi aceea cu scriitorii târgumureşeni Valentin Marica şi Nicolae Băciuţ, desfăşurată la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Mureş, moderată de directorul acesteia, prof. dr. Monica Avram. Valentin Marica a subliniat cu eleganţa sa de maestru al rostirii conotaţiile cuvântului, înnobilat de emoţie, parcurgând traiectoria acestuia de la propria sa poezie recitată, „Sentinţă", din volumul „În naosul râului", la Vasile Voiculescu, la care este suire, la Nichita Stănescu, la care este înviere, oprindu-se şi asupra cuvântului spus ori scris de Grigore Vieru, considerând în cele din urmă că: „Momentul acesta este o frumoasă cărare de la om la om". Accentuând ideea că prin cuvânt se poate realiza liantul dintre semeni, iar acesta aparţine limbii române, Valentin Marica a făcut celor prezenţi la întâlnire şi o propunere: să se realizeze o scrisoare spre Academia Română şi alta spre Minister, o scrisoare simplă, nevinovată, în care să se adreseze rugămintea de a se scrie în orice context Limba şi Literatura Română cu majuscule, deoarece acestea sunt substantive proprii. Ce gând frumos are Valentin Marica, mai ales dacă ne-am aminti de faptul că Nichita Stănescu obişnuia să spună că limba română e „Dumnezeiesc de frumoasă". Nicolae Băciuţ a amintit celor prezenţi momentul în care Mihai Eminescu, în drumul său spre Blaj, în anul 1866, a poposit la Târgu-Mureş la Hanul „La calul alb", iar apoi a dormit o noapte în clopotniţa Bisericuţei de lemn, iar imaginile trăite atunci se regăsesc în „Geniul pustiu". Visul dezvăluit al acestui scriitor este de a parcurge în anul 2016, la împlinirea a 150 de ani de la acest moment, traseul parcurs odinioară de marele poet. Întâlnirea a continuat cu un dialog firesc, spontan şi benefic pentru olimpici.

Un alt moment important în programul elevilor l-a reprezentat întâlnirea cu profesorii universitari de la Universitatea „Petru Maior" la dezbaterea cu tema: „Literatura română şi provocările canonului". Moderată de prof. dr. Iulian Boldea, întâlnirea a evidenţiat scriitorii canonici şi bătăliile canonice. Încărcată de emoţie, prof. Mariana Gorczyca a precizat că şi dânsa este oaspete în Aula Magna, în această sală în care au primit înalta distincţie „dr. Honoris Causa" scriitori precum: Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Ion Pop, abordând câţiva scriitori existenţi în manuale. Conf. univ. dr. Luminiţa Chiorean, prof. univ. dr. Cornel Moraru, prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan şi lect. univ. dr. Dumitru Mircea Buda i-au adus pe cei prezenţi mai aproape de fenomen, arătând cât de necesar e canonul pentru educarea şi formarea cititorului model. Alături de profesorii universitari, profesorii de liceu au intrat într-un dialog interesant şi util. Ultima seară - cea festivă - s-a petrecut în Clubul „Amnesia", unde, despovăraţi de gânduri, de emoţii şi tensiune, elevii din cele 42 de judeţe au comunicat între ei, au stabilit prietenii.

Într-un cadru festiv la fel de impozant ca şi la deschidere, în Sala Mare a Palatului Culturii a avut loc decernarea premiilor şi a diplomelor celor victorioşi.

Premiile au fost consistente şi considerabile. Pe lângă cele bine cunoscute locuri I, II, III şi menţiuni trebuie amintite Premiile speciale (43) oferite de diferite instituţii precum: Premiul Casei Regale - pentru cea mai mare medie din concurs, urmate de cele oferite de: Romgaz Mediaş, primăriile Mureş şi Reghin, Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Banca Comercială Română, Biblioteca Judeţeană Mureş, Filarmonica de Stat Târgu-Mureş, Sindicatele „Spiru Haret" şi FSLI, Mănăstirea Recea, Universitatea „Petru Maior", Institutul Multicultural „Alpha", Rotary Club Sighişoara, fundaţiile: „Înălţarea", „Cezara Marica", Centrul Cultural „Grigore Vieru", asociaţia „Silvania" Şerbeni, premiile unor ziare şi reviste: „Cuvântul liber" şi „Vatra Veche", alături de premiul „Alwin Griech" şi „Serafim Duicu". Au oferit premii speciale şi unele licee şi şcoli gimnaziale: Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian", Liceul Vocaţional de artă Târgu-Mureş, Liceul Teoretic „Samuil Micu" Sărmaşu, jud. Mureş, Liceul Tehnologic „I. Vlasiu" Târgu-Mureş, Liceul Tehnologic „Sf. Gheorghe" Sângeorgiu de Pădure, Liceul Tehnologic „Vasile Netea" Deda, Liceul Tehnologic Nr.1 Luduş, Liceul Tehnologic „Gh. Şincai" Târgu-Mureş, Colegiul Naţional „Mircea Eliade" Sighişoara, Şcolile gimnaziale: „Aurel Mosora" Sighişoara, „Emil Drăgan" Ungheni, editura „Edu"Târgu-Mureş, SC. Cesiro Trans SRL Sighişoara.

S-a încheiat Săptămâna Mare a cuvintelor limbii române, o săptămână a acestui timp, în care puterea cuvântului rostit şi scris şi-a lăsat amprenta pe chipurile încrezătoare ale olimpicilor. Un program divers, bine stabilit şi respectat, a făcut şederea la Târgu-Mureş plăcută şi parcă proiectată în vis… Caietul program realizat într-o manieră originală, organizarea impecabilă, distincţia în atitudine faţă de oaspeţi, totul se datorează doamnei inspector de specialitate dr. Mioara Kozak, cea care a condus şi organizat totul cu dăruire şi pricepere.

Nu întâmplător, la Festivitatea de premiere Anca-Denisa Petrache, inspector general în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, a concluzionat: „Nobleţea este ceea ce a caracterizat această olimpiadă".

Fie ca fiecare participant să se fi întors la el acasă mai îmbogăţit spiritual, mai întărit în credinţă, mai fericit că a avut şansa de a atinge acest loc binecuvântat din inima Transilvaniei, Târgu-Mureş.

 

Lasă un comentariu