„Cinstirea eroilor mureşeni"

Distribuie pe:

Joi, 16 aprilie 2015, la împlinirea a 92 de ani ai veteranului de război Berghian Petre, Ministerul Apărării Naţionale, reprezentat de col. Todea Ispas şi lt. col. Danciu Dorel, l-a felicitat pe domnul Berghian şi i-a înmânat o diplomă, o plachetă şi o sticlă de şampanie, în semn de preţuire pentru întreaga activitate pusă în slujba ţării şi a Armatei Române, pentru contribuţia adusă la eliberarea teritoriului naţional.

Berghian Petre, din localitatea Pogăceaua, s-a încorporat, în 20 mai 1944, în regimentul 83 infanterie, a fost rănit pe front în judeţul Alba, de avioanele de bombardament, cu 9 schije în picioare, la 9 septembrie 1944. Camarazii din tranşee au murit. Când a fost rănit, avea Biblia deschisă la Psalmul 91 (Psalmul soldatului), fiind sigur că a fost salvat de Dumnezeu, îşi repeta în gând: „Doamne, dacă e voia Ta, să se întâmple!"…

Rănit fiind, a ajuns la Spitalul Militar din Sibiu, unde „erau atât de mulţi răniţi, de nu încăpeau în operaţii", a stat acolo aproximativ o lună.

A fost căsătorit de două ori, prima soţie decedând în anul 1987, iar a doua în 2014. Are 9 copii, toţi din prima căsătorie, 40 de nepoţi şi 35 de strănepoţi.

În Târgu-Mureş s-a mutat în anii '70, a lucrat ca agent agricol, apoi la Fabrica de lapte „Icil". Primeşte doar 102 lei de la stat, pentru că a luptat pe front, la care se adaugă pensia normală, de 470 de lei. Din fericire, nu trăieşte doar din aceşti bani, este ajutat de familie.

Acţiunea se numeşte „Cinstirea eroilor mureşeni", fiind sărbătoriţi veteranii de război care mai sunt în viaţă, în judeţul nostru fiind 400 de veterani. Domnul Berghian, fiind al 12-lea care a fost vizitat, până în 29 aprilie, de Ziua veteranilor de război, se va ajunge la 21 de veterani vizitaţi.

În 29 aprilie va fi oficiată o ceremonie cu defilare la Cimitirul eroilor din Târgu-Mureş, omagiindu-i pe cei căzuţi pentru Patrie.

Lasă un comentariu