Subvențiile și agricultura performantă

Distribuie pe:

Trebuie să recunoaștem că fără subvențiile acordate agricultorilor români de către Uniunea Europeană și Guvernul României, era puțin probabilă o revigorare într-un sector vital pentru siguranța alimentară a populației. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a devenit cea mai importantă „Bancă" creditoare pentru agricultorii din toate domeniile. Am aflat că a început Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015. De reținut și un aspect capabil să-i bucure pe cei care dețin exploatații agricole, faptul că, la propunerea comisarului european Phil Hogan, termenul de depunere a cererilor unice de plată se prelungește până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări.

Beneficiarii plăților sunt fermierii activi persoane fizice și/ sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/ sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare. În cazul concesionării/ închirierii unei suprafețe de pajiști de către asociațiile de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/ închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare și numărul de animale pe care le deține fiecare membru al asociației. Arendatorul, locatarul și/ sau comodantul nu beneficiază de plăți pentru terenul/ animale arendate, concesionate, închiriate și/sau împrumutate spre folosință.

Sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafață de cel puțin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, viticole sau arbuștilor fructiferi suprafața minimă trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha; după caz să dețină un număr minim de animale. În cazul serelor și solariilor, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha. La depunerea cererii unice de plată fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol și zonele de interes ecologic, precum și a animalelor. Documentele să fie valabile până la data de 1 decembrie a anului de cerere, iar solicitantul trebuie să respecte normele de ecocondiționalitate, care cuprind Bunele Condiții Agricole și de Mediu și Cerințele Legale în Materie de Gestionare pe toată suprafața.

Subvențiile acordate pe unitatea de suprafață au contribuit în primul rând la o comasare a terenurilor agricole în exploatații mari, pretabile la mecanizare și chimizare. Această realitate o vedem și la noi în județ, unde, în ultimii ani, producția agricolă din sectorul vegetal și animal a revenit la normalitate. Rămâne de rezolvat cea mai dificilă problemă cu care se confruntă fermierii mureșeni, valorificarea producției. Bazele de recepție a cerealelor au fost distruse, Silozul cumpărat de străini, iar de export se ocupă doar două societăți. Cât despre Camerele agricole, înființarea acestora a fost cea mai proastă glumă promovată de politicieni. Pedeliștii au lansat-o pe piață, iar pesediștii, după o tentativă de acaparare, le-au abandonat, nici cel puțin nu mai amintesc de o posibilă intenție că vor să le înființeze. Amintim și faptul că prin asociere se pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dotări și pentru producție. De pildă, Programul Național Apicol 2014-2016, derulat tot prin APIA. Solicitanții de sprijin financiar prin acest program sunt formele asociative în domeniul apicol, legal constituite. Sprijinirea financiară este destinată profilaxiei și combaterii varoozei, efectuării analizelor fizico-chimice ale mierii, achiziționării materialului biologic pentru refacerea efectivului de familii de albine, achiziționării de stupi noi în locul celor uzați în pastoral, precum și realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor. Beneficiarii sprijinului financiar sunt apicultorii, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008, privind desfășurarea activităților economice, organizați în asociații de crescători de albine, federații, uniuni apicole, cooperative agricole sau grupări de producători recunoscute, conform legislației în vigoare. Acest program reprezintă un sprijin real pentru apicultorii asociați, mai ales că acest sector asigură valorificarea în totalitate a producției.

 

Lasă un comentariu