Din ciclul „România fascinantă" - Papricaș de crocodil cu TVA

Distribuie pe:

Vestea a căzut ca un trăsnet peste întreaga suflare a țării: carnea de crocodil (ca, de altfel, și cea de cangur și de șarpe) ar putea să nu beneficieze de TVA redusă la 9%, în cadrul măsurilor de relaxare fiscală preconizate de Executiv! Se poartă deja discuții aprige între reprezentanții industriei alimentare și guvernanți, cei dintâi înfierând o asemenea discriminare și nedreptate alimentară, cei din urmă - ținând-o, una și bună, că, cine are chef să mănânce crocodili fără TVA, să se ducă să-i pescuiască direct din apele Nilului. Iar cine dorește musaca de cangur, să facă bine să-l alerge prin Australia, până-l prinde, ceea ce e greu de presupus !

În rândul maselor largi, de la sate și orașe, părerile sunt împărțite: cum, adică - zic unele gospodine - să nu-ți mai poți permite să pui pe masă tradiționalul ciolan de crocodil afumat ori un borș de cangur, făcut după rețetă din moși-strămoși? Un alt segment de populație, mai conservator, e de părere că bine face guvernul că le mai dă peste bot ăstora cu fițe și figuri în cap, plus că dacă tot e să vorbim (ca să ne aflăm în treabă), animal mai tradițional decât porcul nici că există în spațiul carpato-danubiano-pontic. Hai, mai o oaie, mai un frate Petreuș, treacă-meargă… Dar porcul rămâne de bază.

E mare frământare în țară, stimați cititori, și doar un talk-show bine centrat pe subiect, cu invitați de marcă, din domeniul psihiatriei, va putea elucida problema și răspunde la întrebarea: de ce să fie crocodilul, cangurul și șarpele purtători de 24% TVA, iar porcul să se lăfăie în coteț și în laboș, cu doar 9% valoare adăugată?

Lasă un comentariu