„Ştiinţă şi... Religie"

Distribuie pe:

„Credinţa creştină este poate cea mai dreaptă „cale" care ajută fiinţa umană să mute accentul de pe a avea pe a fi, adică pe existenţa spirituală care îi poate oferi şansa eternizării. Drumul este de la materializarea spiritului la spiritualizarea vieţii (prin credinţă, prin speranţa în veşnicia vieţii de apoi şi prin iubirea hristică atotbiruitoare). Creştinul autentic înţelege că sensul cel mai adânc al vieţii mărginite de aici este pregătirea pentru cealaltă viaţă, nemărginită şi veşnică".

Ion Mânzat, profesor universitar, doctor psiholog

***

„Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el rămâne important".

Constantin Brâncu;i (1876-1957), sculptor român cu contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderenţa imitaţiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realităţii, a preconizat exprimarea esenţei lucrurilor. El a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realităţii. Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai sec. al XX-lea. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen. Lucrările sale: Coloana infinitului, Poarta sărutului, Masa tăcerii, Domnişoara Pogany, Muza adormită şi foarte multe alte lucrări fac ca Brâncuşi să treacă în panteonul neuitării. A fost ales post mortem membru al Academiei Române. A fost înmormântat la 19 martie 1957 la cimitirul Montparnasse din Paris.

***

„Respect prea mult ideea de Dumnezeu ca să-l fac responsabil de o asemenea lume absurdă".

Georges Duhamel (1884-1966), medic, scriitor, autor de citate şi poet de fabule franceze. Se înrolează în războiul din 1914, timp de 4 ani, ca medic chirurg. Acest eveniment major îl inspiră în cele 2 cărţi „Viaţa martirilor" şi „Civilizaţie", pentru care obţine „Premiul Goncourt" în 1918. Este membru în fotoliul 30 al Academiei Franceze. După război, în anul 1947, este numit preşedinte al Alianţei Franceze şi reia călătoriile cu scop de promovare a culturii franceze, înfiinţând peste tot numeroase şcoli ale Alianţei.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu