„Sprijin la bacalaureat, acces la facultate"!

Distribuie pe:

În şedinţa din 15 aprilie 2015, Guvernul a adoptat programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate", menit a conduce la ameliorarea calităţii educaţiei prin creşterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar şi îmbunătăţirea gradului de menţinere a studenţilor în învăţământul universitar.

Printre obiectivele programului, se regăsesc reducerea ratei de abandon şcolar în licee, creşterea ratei de absolvire, îmbunătăţirea performanţei la bacalaureat şi o creştere a ratei de înscriere în învăţământul superior. Aplicarea programului vizează o reducere a abandonului şcolar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creştere a ratei de participare şi promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanţe slabe, precum şi o reducere semnificativă a abandonului şcolar în primul an de facultate.

Programul naţional „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate" se va desfăşura pe o perioadă de şapte ani, începând cu luna septembrie 2015, şi va funcţiona prin finanţarea de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a unor proiecte acordate liceelor şi universităţilor, prin calificarea şi participarea la competiţii de acordare de granturi.

Într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre, Guvernul precizează că, în România, în anul 2013, părăsirea timpurie a şcolii (definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puţin nivelul secundar inferior, clasa a opta, şi care nu mai urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională) era de 17,3%, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, era de 10%. Numai în anul academic 2013/2014, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare.

Lasă un comentariu