Valentin Bretfelean: „Se fac presiuni asupra instituţiei pe care o conduc!"

Distribuie pe:

Plăcuţele bilingve din Târgu-Mureş sunt ilegale!

 

Valentin Bretfelean a arătat, încă de la debutul întâlnirii cu ziariştii, că nu se are în vedere caracterul bilingv al acestor inscripţionări, ci faptul că ele sunt neconforme cu prevederile legale în vigoare, potrivit cărora amplasarea plăcuţelor se face de către autoritatea publică locală sau cu acordul acesteia.

În temeiul normelor în vigoare, Primăria Târgu-Mureş a demarat, încă de anul trecut, amplasarea plăcuţelor bilingve pe străzile din oraş, iar prima direcţie din cadrul executivului local care a pus inscripţia bilingvă la sediul său, este chiar Poliţia Locală, a precizat Valentin Bretfelean.

Or, a spus vorbitorul, încă de anul trecut, Asociaţia „Mişcarea Angajament Civic " a trecut, cu de la sine putere, în dispreţul şi în batjocura legii, la montarea unor plăcuţe bilingve pe străzile oraşului, fiind constatate peste 40 de asemenea cazuri. „Un exemplu recent este situaţia creată anul acesta, la 20 martie, când, atât la sediul Fundaţiei Bernady Gyorgy, cât şi la Palatul Culturii, erau în curs de desfăşurare simpozioane tematice, timp în care două persoane montau plăcuţe bilingve, în sfidarea legii şi pentru a crea tensiuni interetnice la Târgu-Mureş. Pentru acest gest, cei doi au fost sancţionaţi contravenţional, cu sume de câte 5000 de lei ". Pe de altă parte, a mai precizat Valentin Bretfelean, potrivit rapoartelor agenţilor constatatori, cetăţenii care au acceptat montarea plăcuţelor au fost induşi în eroare de cei care le-au montat, aceştia declarând fie că au aprobare în acest sens, fie că sunt reprezentanţi ai municipalităţii, faptă ce constituie infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale şi îndemn la nerespectarea legii.

În toate cazurile constatate, Poliţia Locală a emis somaţii, solicitând persoanelor care au acceptat plăcuţele demontarea lor, în timp de 48 de ore, riscând, în caz contrar, amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, potrivit legii.

„Vreau să aduc la cunoştinţa publicului că se fac presiuni asupra mea, din partea unora din mass media şi a unor persoane publice, în încercarea de a mă determina să nu aplic legea. Aceste presiuni nu mă intimidează şi nu mă simt ameninţat. Nu avem ca obiectiv amendarea, cu orice preţ, ci dorim să se intre în legalitate. Tot ce facem este în spiritul şi litera legii", a conchis directorul Poliţiei Locale.

Lasă un comentariu