VINUL ŞI BEREA AU EFECTE OPUSE ASUPRA ARTROZEI

Distribuie pe:

Studiul a fost realizat de cercetătorii britanici, pe 3.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 86 de ani.

„Două treimi dintre participanţi aveau artroză a şoldului sau a genunchiului, cu simptome evidente şi semne radiologice clare, în timp ce celelalte erau sănătoase. Tuturor, le-am pus întrebări cu privire la consumul de alcool - bere şi vin - la vârsta cuprinsă între 21 şi 50 de ani.

Rezultatele au arătat că, spre deosebire de participanţii la studiu care nu consumau niciodată alcool, cei care consumau 20 de beri sau mai multe pe săptămână se expuneau, în medie, unui risc de două ori mai mare de a suferi de gonartroză sau de coxartroză. Dimpotrivă, cei care beau între patru şi şase pahare de vin pe săptămână (ca unic aport de alcool) prezentau un risc de artroză a genunchiului redus la jumătate faţă de cei care nu consumau vin.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Internaţional de Medicină, citat de descopera.ro, se arată că vinul şi berea au efecte opuse asupra gonartrozei (artroza genunchiului) şi coxartrozei (artroza de şold). Astfel, consumul de bere creşte riscul de gonartroză şi de coxartroză, în timp ce vinul, dimpotrivă, are un efect protector.

Acestea sunt doar date statistice, fără explicaţii fiziologice, însă s-a observat creşterea producerii de acid uric la consumatorii de bere, ceea ce favorizează artroza. Efectele diferite în cazul consumului de bere sau de vin s-au menţinut indiferent de indicele de masă corporală, de circumferinţa taliei sau a bazinului.

Important de ştiut este că oamenii pot suferi de gonartroză şi de coxartroză chiar dacă nu sunt consumatori de bere, dar că aceia care au tendinţa de a bea prea multă bere trebuie să se mai abţină. Un pahar de vin pe zi, în schimb, nu este deloc o idee proastă", susţin oamenii de ştiinţă.

Lasă un comentariu