Investiţie istorică la Luduş

Distribuie pe:

În calitatea sa de primar, de prim gospodar al oraşului şi de reprezentant ales al intereselor cetăţenilor din oraşul Luduş, domnul Cristian Moldovan a vrut să constate, la faţa locului, în ce stadii de execuţie se află lucrările din oraş cuprinse în vastul proiect ,,Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi de apă uzată în judeţul Mureş'', implementat de Compania Aquaserv Mureş, precum şi lucrările de reabilitare a unor străzi, printr-un proiect guvernamental gestionat de Primăria Luduş.

La noua staţie de epurare a apelor menajere, situată în imediata apropiere a cartierului Gheja- Luduş şi la ceva distanţa de râul Mureş, domnul primar Cristian Moldovan a fost însoţit de domnul inginer Gelu Oaneş, şeful punctului de lucru Aquaserv Luduş şi de domnul inginer Tiberiu Orban, reprezentant al Administraţiei Naţionale ,,Apele Române''. Gazdă şi ghid le-a fost domnul inginer Vasile Chindriş, dirigintele de şantier, din partea unei societăţi comerciale din Bucureşti, care a câştigat licitaţia pentru construirea staţiei de epurare Luduş. Domnul inginer Chindriş i-a condus pe oaspeţi pe întregul traseu al instalaţiilor moderne, de ultimă generaţie. În prima clădire le-a prezentat oaspeţilor rolul instalaţiilor disipatoare, care preiau şuvoiul continuu de ape menajere, murdare, uzate, poluate cu tot felul de substanţe chimice, microbi şi boli, provenite din locuinţele luduşenilor. În a doua clădire, a descris modul de funcţionare şi rolul bazinelor de decantare, de aerare şi tratare microbiologică a apelor menajere deja disipate. Practic din această clădire, apa tratată microbiologic, nepoluată va fi deversată în râul Mureş. Nămolul, de asemenea tratat microbiologic va fi pompat în clădirea a treia. Acolo se află îngroşătorul de nămol. După mai multe zile de prelucrare, nămolul deshidratat, tăiat în bucăţi mari va fi trimis, cu maşini speciale, la viitoarea groapă ecologică de gunoi menajer din judeţul Mureş. Nămolul poate fi valorificat gratuit de fermier ca îngrăşământ în agricultură. Întregul proces tehnologic de la noua staţie de tratare a apei din Luduş este automatizat, intervenţia omului se rezumă la supravegherea tablourilor de comandă.

Înscriindu-se în grafic cu lucrările deja executate, domnul inginer Chindriş a garantat că noua staţie de epurare Luduş va fi dată în folosinţă la întreaga capacitate până la sfârşitul anului 2015. Până la acea dată vor fi încheiate şi lucrările de extindere a reţelei de canalizare menajeră pe 40 de străzi din oraş, în lungime de 19,318 km, instalarea celor patru staţii prefabricate de pompare a apelor uzate şi a conductelor de refulare.

La Uzina de tratare a apei potabile, unde gazdă şi ghid a fost domnul inginer Gelu Oaneş, s-a constatat că lucrările prevăzute în proiectul Companiei Aquaserv pentru Luduş înaintează conform graficului, existând posibilitatea reală ca ele să fie încheiate până în luna octombrie 2015. Până atunci, reţeaua de apă potabilă din oraş va fi extinsă cu 8,549 km, noua staţie de pompare va asigura o presiune a apei pe reţea de 100 litri pe secundă (faţă de 50 l/s, în prezent), apa va ajunge cu presiune, şi în apartamentele de la ultimele etaje, şi pe străzile Turzii şi Cioarga, tronson 2, iar prin introducerea concentratorului de ozon şi al filtrului de cărbuni activi, apa care ajunge la robinetele beneficiarilor din Luduş, Gheja, Roşiori, Bogata, Cheţani şi Aţintiş va fi pură 100%, sigură pentru sănătate. Până în luna octombrie 2015 vor fi instalaţi şi cei 95 de hidranţi, distribuiţi în toate cartierele oraşului, astfel încât pompierii să le poată folosi urgent în gaz de incendiu.

Valoarea totală a obiectivelor luduşene din proiectul companiei Aquaserv este de peste 18 milioane de euro. Domnul primar Cristian Moldovan a declarat că este foarte mulţumit că oraşul Luduş beneficiază de cea mai mare investiţie din istoria sa, iar luduşenii vor avea parte, de la sfârşitul anului 2015, de servicii civilizate de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare.

Cei mai bucuroşi vor fi acei luduşeni care până acum, la început de mileniu trei, neam de neamul lor nu au avut apă potabilă la robinet, apă la baie, toaletă în casă, branşament la o reţea de canalizare. Pentru ei, Europa a venit în casele lor.

Pe şantierul de reabilitare a străzilor Pieţei şi Policlinicii lucrările sunt la vedere. Atât locuitorii din zonă, cât şi cei care vin marţea la piaţă pot confirma că acolo se lucrează de zor şi bine şi că delegatul Primăriei, domnul Liviu Popa, este mereu prezent pe şantier. După cum decurg lucrările, există siguranţa că ele vor fi finalizate în perioada stipulată în contract.

Lasă un comentariu