Alternativa ecologică la microhidrocentrale pentru comunităţile locale

Distribuie pe:

Weekendul trecut s-a desfăşurat la Centrul Educaţional Teleki, din Sovata seminarul prilejuit de încheierea proiectului Alternativa ecologică la microhidrocentrale pentru comunităţile locale. A fost prezentată roata hidraulică inovativă, realizată de trei inventatori din judeţul Mureş. Proiectul a fost făcut de Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Naturii „Rohododendron", în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, Primăria Sovata şi susţinută de Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş şi co-finanţat de Elveţia prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

La eveniment au fost prezenţi şi au luat cuvântul Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, directorul APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu, ecol. Szakacs Laszlo, coordonator, şi echipa de inventatori: Vizi Janos Huba, Vizi Janos Elod şi Gheorghe Guţiu.

Microhidrocentralele sunt surse importante de energie mai ales pentru comunităţile locale. Din păcate, beneficiul oferit de obţinerea unei energii electrice ieftine nu acoperă prejudiciile aduse mediului înconjurător. Cele mai multe microhidrocentrale sunt construite în zone protejate şi chiar în situri Natura 2000. Apele de munte sunt captate în ţevi, cursurile râurilor sunt deviate sau chiar desfiinţate pe distanţe considerabile, distrugând habitate acvatice şi reducând biodiversitatea.

Prin proiectul derulat şi finalizat acum, Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Naturii Rohododendron din Târgu-Mureş oferă, în premieră, o alternativă la MHC pentru producerea energiei regenerabile cu reducerea semnificativă a impactului asupra mediului.

Pe un curs de apă din vecinătatea Sovatei a fost amplasată o roată hidraulică cu pale rabatabile, inventatori care au brevetato fiind din comuna Band, judeţul Mureş. Echipamentul a fost realizat în totalitate în atelierul de 101 ani din Band.

 

Lasă un comentariu