În doi-trei ani, fără specialişti în Sănătate!

Distribuie pe:

Ştirea a difuzat-o, într-un ziar central, nimeni altul decât ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care, într-un interviu, vorbind despre sistemul sanitar - unde există un deficit de 40.000 de posturi! - spunea că: „Dacă noi nu luăm măsuri în 2015, în doi-trei ani va fi o mare problemă să mai găseşti un specialist în România."

Conform lui Bănicioiu, când au fost blocate posturile, toate promoţiile de medici care au terminat specialitatea în România, din perioada 2010-2014, au trebuit să plece „afară", neavând cum să se angajeze în România. „Deci i-am gonit", spunea Bănicioiu. Apoi, adăuga ministrul: „Concurenţa e foarte dezavantajoasă cu Vestul, unde salariile sunt incomparabil mai mari decât în România."

Din păcate, în ultimii 10 ani, niciunul din cei 16 miniştri ai Sănătăţii, pe care i-a avut România, nu şi-a pus problema (decât, poate, teoretic!) exodului de cadre!

Soluţia preconizată de actualul ministru? De fapt, nu e una, ci mai multe. În primul rând, prin deblocarea posturilor, s-a reuşit angajarea a 4.500 de oameni în sistem. Apoi e vorba de acordarea medicilor rezidenţi (cu un salariu de circa 1.200 de lei!) a unei burse suplimentare. La care Bănicioiu a menţionat şi posibilitatea acordării medicului, pe o muncă suplimentară, a unui câştig suplimentar, în spitalul public. Bine, sunt multe alte soluţii!

El a concluzionat, totuşi, că în România anului 2015 trebuie să se facă ceva rapid pentru motivarea personalului. Dar cine să „facă ceva" dacă nu Guvernul, Ministerul Sănătăţii?

Oricum, mai bine mai târziu, decât niciodată!

Lasă un comentariu