Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în mijlocul credincioşilor din Târgu-Mureş

Distribuie pe:

În Duminica Tomei, 19 aprilie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor târgumureşeni. De această dată, a liturghisit în Parohia „Învierea Domnului", din cartierul Tudor Vladimirescu, parohie păstorită de către preoţii Vasile Citirigă şi Ioan Pintilie, şi a hirotonit pe diaconul Viorel Cengher preot pe seama parohiei Papiu Ilarian, protopopiatul Luduş. După slujba Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Ştefana-Ilinca, fiica Părintelui Ciprian Citirigă, preot slujitor al comunităţii de surdo-muţi din Târgu-Mureş.

Maiestuoasa biserică „Învierea Domnului", aflată la intersecţia bulevardelor 1 Decembrie şi Pandurilor, există ca locaş de rugăciune din anul 2004, când s-au încheiat lucrările de construire începute în anul 1993. Biserica a apărut ca o necesitate pentru credincioşii târgumureşeni din această zonă a oraşului, fiind prima ridicată în acest cartier. Locaşul de închinare este construit în formă de cruce greacă înscrisă, având o lungime de 40 m, o lăţime de 24 m şi o înălţime de 40 m. Arhitectul Florea Voicu din Bucureşti s-a folosit, pentru realizarea acestui proiect, de modelul Bisericii Domneşti din Curtea de Argeş şi de acela al bisericii din Snagov. Din anul 2011 au început lucrările de pictură în tehnica fresco pentru cei 4500 de metri pătraţi de suprafaţă.

Înaltpreasfinţia Sa a fost primit cu evlavie aici şi înconjurat cu dragoste şi admiraţie. Prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu la Târgu-Mureş a adus din nou bucurie în sufletele credincioşilor din municipiul reşedinţă de judeţ, fiind „o concretizare a apartenenţei la Hristos, o înnoire, o aprofundare a legăturii cu Hristos, datorită faptului că episcopul este reprezentantul lui Hristos", cum s-a exprimat Părintele paroh Vasile Citirigă. Sfânta Liturghie a fost un prilej extraordinar de revărsare de har peste inimile celor care cred cu convingere sinceră că Învierea lui Hristos „ne-a deschis nouă porţile raiului".

Vineri, în Săptămâna Luminată, de sărbătoarea Izvorului tămăduirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu al Alba Iuliei a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" de la Sighişoara, judeţul Mureş, care în această zi şi-a sărbătorit hramul paraclisului: „Izvorul tămăduirii". În cadrul slujbei, a hirotonit diacon pe tânărul Viorel Cengher.

Amplasată în apropierea municipiului Sighişoara, mănăstirea cu viaţă de obşte, ce are ca patron ceresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (sărbătorit în fiecare an la 26 octombrie), se înscrie în categoria aşezămintelor recent înfiinţate, fără nicio legătură cu vreo mănăstire existentă în aceste locuri în veacurile anterioare, motivul înfiinţării fiind doar dorinţa credincioşilor din zonă şi a fostului Protopop Ioan Boian.

Mănăstirea s-a umplut de pelerini şi în acest an, care s-au făcut părtaşi la bucuria neţărmurită pe care Maica Domnului - Izvorul tuturor tămăduirilor şi ajutătoarea celor în necazuri - o revarsă peste cei care vin cu inimile deschise spre a primi har peste har: întâi de toate harul izvorât din Mormântul gol, locul din care a răsărit nimbul învierii noastre, iar apoi harul tămăduitor pe care Născătoarea de Dumnezeu îl coboară peste cei ce se închină în duh şi adevăr Învierii Fiului ei.

Lasă un comentariu