A fost reintrodusă pensia de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist!

Distribuie pe:

Prin Legea nr. 83/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 270, din 22 aprilie 2015, a fost reintrodusă pensia de serviciu pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist.

Conform actului normativ, pentru a beneficia de pensie de serviciu, este obligatoriu ca personalul aeronautic civil navigant profesionist să îndeplinească mai multe condiţii, cumulativ, şi anume: piloţi, însoţitori de bord sau membri ai echipajului de cabină, cu licenţă (atestat) de membru al echipajului de cabină, paraşutişti şi personalul de inspecţie în zbor, care au vârsta de minimum 50 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist; navigatori, mecanici şi (sau) ingineri de bord naviganţi, operatori radionaviganţi, ingineri de recepţie şi control aeronave şi ingineri de recepţie şi control mijloace PNA-TC, care au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 25 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist.

Pensia de serviciu reprezintă 80% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate, anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabileşte şi pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, acordată personalului aeronautic civil navigant profesionist, potrivit legislaţiei în vigoare privind sistemul de pensii publice. În cazul în care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform noii legi este mai mic decât cel al pensiei din sistemul de pensii publice, se acordă cuantumul cel mai avantajos.

Lasă un comentariu