GALAŢIUL, PORT LA POEZIE

Distribuie pe:

Concursul Naţional de Creaţie Literară „Ion Creangă" - Brăila a ajuns la ediţia a X-a. Un parcurs de amploare, care a antrenat mii de elevi din toată ţară şi din comunităţile româneşti din străinătate, precum şi din Republica Moldova.

Câştigurile acestui concurs, ca şi ale multora altele de acest fel, sunt legate înainte de toate, cred, de promovarea lecturii, de integrarea scriitorului contemporan în lista întâlnirilor necesare, dincolo de o programă şcolară cu limitele ei, cu lipsurile ei, care nu oferă o imagine cuprinzătoare a istoriei literaturii contemporane.

Sub tot felul de presiuni şi imperative, manualele de literatură s-au scăpat de mulţi autori, clasici şi contemporani, deformând percepţia integralităţii.

Judecata criticii promovată de acest concurs, între altele, nu e doar un exerciţiu didactic, ci ea devine şi instrument în alegerea lecturilor... minimale pentru formarea intelectuală a unui tânăr.

Acest concurs mi-a oferit mie, ca scriitor, posibilitatea să constat grilele de receptare ale operei unui autor contemporan, necanonic, dincolo de ofertele bibliografice ale manualului.

Trebuie să recunosc că au fost reconfortante întâlnirile cu lecturile critice ale unei generaţii aflată în căutarea propriei identităţi, a propriilor repere culturale.

M-a surprins în multe cazuri judecata critică matură, profundă,... profesionistă, făcută de tineri încă nedeprinşi cu limbajul şi cu exerciţiul critic decât în termenii aproape standardizaţi ai receptării cel mai adesea şablonizate, care ţine departe plăcerea, bucuria lecturii.

M-a surprins, la ultimele ediţii, participarea concurenţilor gălăţeni, în special a celor care sunt antrenaţi în... descoperirea literaturii de prof. dr. Corneliu Goldu.

Dar, la ediţia a X-a, lista acestor dascăli minunaţi a crescut cu încă câteva nume: dr. Diana-Cătălina Popa, Ţigănuş Veronica, Ciobanu Cristina, Aura Căşuneanu, Chiscoci Olguţa, Cărăuşu Nicoleta, Di Grandi Nicoleta, Alexandru Tanţa, Lungeanu Violeta, Stanciu Violeta, Melinte Mihaela, Cojocaru Dorina, Mariana Anton.

Numărul participanţilor a fost de fiecare dată consistent, cum consistente au fost o bună parte dintre lecturile critice, dar, în 2015, gălăţenii s-au întrecut pe ei.

M-am simţit un privilegiat, un norocos al soartei, să am parte de astfel de lecturi, bine dirijate şi susţinute de dascăli împătimiţi, conştienţi de misiunea pe care şi-au asumat-o.

De aceea am publicat şi această plachetă, care însumează doar concurenţii gălăţeni, ca o distincţie a participării lor.

E gestul meu de apreciere şi mulţumire.

Sunt date la care adaug că la Galaţi am fost distins cu premiul revistei Luceafărul în 1979 şi Premiul special al Juriului, în 1980, la Festivalul de Poezie „Baladele Dunării" - temeiuri suficiente care mă îndreptăţesc să numesc Galaţiul port la poezie.

Visul meu este ca şi aceste întâlniri pe meridianele poeziei, oricât de întâmplătoare au fost acum, să fie urmate de un altădată, în care literatura, poezia să facă parte din hrana spirituală a celor care au învăţat la timp abecedarul lecturii critice.

Lasă un comentariu