Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

 „În cele 2 milenii care au trecut, Europa şi zonele influenţate cultural sau reorganizate de ea s-au hrănit direct ori indirect din Biblie, fie predicând-o, fie combătând-o şi astfel cultura moleculară a lumii e de neconceput în afara creştinismului".

Victor Kernbach (1923-1995), a fost scriitor român de science fiction şi specialist în mitologie, autor al unor lucrări din acest domeniu, între care se remarcă Dicţionarul de mitologie generală. În anul 1942 se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. O întrerupe pentru 2 ani pentru a pleca pe front. Revine în 1946 şi obţine licenţa în litere şi filosofie, continuând în paralel activitatea jurnalistică.

***

„Spre religie se îndreaptă încrederea şi aşteptările majorităţii oamenilor. Religia este reazem în epocile de schimbare profundă a condiţiilor vieţii oamenilor. Religia a rămas resursa de motivare pentru comportament în situaţii dificile. În civilizaţia europeană, în care trăim, de la tradiţia iudeo-creştină se aşteaptă din nou soluţiile".

Andrei Marga (1946-), filosof, politolog şi om politic român, profesor universitar, a fost ministru de externe al României, ministru al educaţiei şi rector al Universităţii „Babeş-Bolyai", laureat al premiului Herder în anul 2005. A studiat la Facultatea de filosofie, şi a beneficiat de o bursă în Germania Federală. Este autorul a numeroase cărţi având ca subiect istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia politică şi filosofia religiei. Şi-a susţinut doctoratul în filosofie. În anul 2011 patriarhul Daniel i-a acordat Crucea Patriarhală pentru mireni. A fost preşedintele Institutului Cultural Român. Este Doctor Honoris Causa a mai multor Universităţi din ţară şi străinătate. Are foarte multe lucrări publicate.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu