PERFECŢIONISMUL POATE DECLANŞA BOLI GRAVE

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea Brock, citaţi de descopera.ro, susţin că perfecţionismul, care determină unele persoane să îşi fixeze standarde imposibil de atins, poate declanşa probleme de sănătate grave, cum ar fi bolile cardiace, sindromul colonului iritabil şi insomnie, ca urmare a reacţiei la stres a organismului.

„Societatea a promovat dintotdeauna perfecţionismul şi beneficiile sale pentru realizările profesionale şi academice, însă acesta constituie un factor de risc pentru numeroase boli, inclusiv infecţiile şi moartea prematură. Se estimează că două persoane din cinci au tendinţe perfecţioniste. Din cauza reţelelor de socializare, un număr tot mai mare de persoane sunt îngrijorate că trebuie să fie sau să pară perfecte.

Este firesc să îţi doreşti să fii perfecţionist într-un anumit sector al vieţii, cum ar fi profesia. Dar când se transformă în nevoia obsesivă pentru slujba perfectă, copilul perfect, relaţia perfectă, contul din bancă şi corpul perfecte, acesta cauzează un stres extrem şi afectează nu numai relaţiile noastre, ci şi sănătatea.

În studiul nostru, am identificat trei tipuri de persoane perfecţioniste: perfecţioniştii orientaţi asupra propriei persoane, care se concentrează asupra propriilor standarde de perfecţiune, perfecţioniştii orientaţi către alte persoane, care au standarde ridicate pentru cei din jur şi perfecţioniştii condiţionaţi din punct de vedere social, care cred că alte persoane, cum ar fi părinţii, şefii sau colegii, le impun standarde de perfecţiune. Cu toate acestea, perfecţioniştii pot schimba şi reduce efectele negative, învăţând să se accepte pe ei înşişi şi propriile greşeli, fără să se învinovăţească.

Este recomandabil să coborâm standardele şi să acceptăm eşecurile ocazionale, ca pe un ingredient esenţial în drumul spre succes. Dacă perfecţioniştii simt că au nevoie de ajutor (fizic sau emoţional), trebuie să îl solicite, nu să sufere în tăcere", ne sfătuiesc cercetătorii canadieni. 

Lasă un comentariu